Friday, August 24, 2018

ΚΠΑΜΡΡ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος από τον Δήμο και την περιφέρεια, δια χειρός ΜΟΜΚΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/82018

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΔΗΜΟ-ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Εξώδικη διαμαρτυρία έστειλαν 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για τις καταστροφές που συνεχίζονται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας από υπηρεσίες του στρατού από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επίσημη σελίδα του ΓΕΕΘΑ οι παρεμβάσεις γίνονται κατόπιν αιτήματος των Δήμων και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά  και αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που επλήγησαν.

Οι κάτοικοι δηλώνουν οτι η παρέμβαση:

Α. Είναι περιττή από αντιπλημμυρική άποψη, αφού ο βασικός κίνδυνος λόγω της πυρκαγιάς είναι, όχι τόσο η αυξημένη ποσότητα νερού (κάτω του 2%) αλλά η αυξημένη ποσότητα φερτών υλών που θα δεχθεί το Μεγάλο Ρέμα  από τα καμένα ρέματα της λεκάνης του (ρέματα Νταού και Καλλιτεχνούπολης). Αυτός ο υπαρκτός κίνδυνος, κατά τη διεθνή εμπειρία και νομοθεσία, αντιμετωπίζεται με έργα ορεινής υδρονομίας που συγκρατούν τα φερτά και γίνονται υπό την επίβλεψη των  δασικών υπηρεσιών  και όχι με παρεμβάσεις εντός του ρέματος. Αυτά τα έργα γίνονται άμεσα μετά τις πυρκαγιές αλλά δυστυχώς ένα μήνα μετά την πυρκαγιά σε Ραφήνα-Μάτι τέτοια έργα  δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Β. Αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας, αφού τα μηχανήματα του στρατού έχουν προκαλέσει καταστροφές στη φυσική βλάστηση του ρέματος που επιτελεί μια φυσική αντιπλημμυρική λειτουργία απορροφώντας ποσότητες νερού και ανακόπτοντας την ταχύτητα του νερού και των φερτών υλών. Επίσης  σε ορισμένα σημεία έχουν αποδυναμωθεί τα πρανή τόσο λόγω αποψίλωσης της βλάστησης που το ριζικό της σύστημα τα συγκρατεί, όσο και λόγω επέμβασης των μηχανημάτων επάνω στα πρανή.

Γ.  Έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή εικόνα οικολογικής καταστροφής με πλήρη αποψίλωση της βλάστησης και αναμόχλευση της κοίτης, σε ένα προστατευόμενο ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος»,  αυστηρή νομοθεσία προστασίας ιδιαίτερα της εκβολής του που συμπεριλαμβάνεται στους «Υγροτόπους Αττικής Α’ προτεραιότητας» και υγρότοπο που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας που συγκαταλέγονται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Ζητούν, με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός τους:
-   
  Να σταματήσει άμεσα η καταστροφική παρέμβαση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

 Να ξεκινήσουν άμεσα έργα ορεινής υδρονομίας για μείωση του κινδύνου πλημμύρας σε Ραφήνα-Μάτι

Σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι δηλώνουν ότι για οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συνέπεια από την παρέμβαση αυτή, υπεύθυνοι θα θεωρηθούν οι Περιφέρεια-Δήμος-Υπουργείο προς τους οποίους θα στραφεί η αναζήτηση κάθε αστικής, ποινικής ή πειθαρχικής ευθύνης.
Επιπλέον, στην καταγγελία της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ζητά την κατά το δυνατό επανόρθωση της ζημιάς που προκλήθηκε από την παρέμβαση αυτή, με χρήση φυσικών μεθόδων (υδροσπορές, bioengineering κλπ) και δηλώνει τη διαθεσιμότητα του επιστημονικού δυναμικού της προς εξεύρεση λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση

Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

                                       



No comments: