Saturday, June 30, 2007

Μία μέρα μετά....

Νέα της μεγάλης καταστροφής έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής στην Πάρνηθα όπου η πυρκαγιά μέχρι χθες (29/6) βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τρία μεγάλα μέτωπα στο Φλαμπούρι, τη Ντάρτιζα και στα Ραντάρ στο Κεραμίδι. Η επιφυλακή για αναζωπύρωση, πρέπει να είναι εντατική, λόγω της έντονης οσμής που προέρχεται μάλλον από πυρκαγιά εδάφους, υποβόσκουσα και όχι από τα αποκαϊδια.

Η πυρόσβεση πήραν μέρος έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 70 πεζοπόρα τμήματα και 300 στρατιώτες. Φυσικά τα αεροπλένα, μάλλον διακοσμητικό ρόλο παίξανε (άντε και υποστηρικτικό). Τα πεζοπόρα τμήματα (ομάδες εδάφους) καταφέρανε να σβήσουν την εναέρια πυρκαγιά. Βοήθησε βέβαια και η καλοκαιρινή μπόρα, ειδικά στην αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεκινήσει προχθες από το Σχηματάρι και έφτασε μέχρι την παραλία της Αυλώνας και τη Ριτσώνα.

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι χθες και η πυρκαγιά στην Αγιά της Λάρισας και στην Μελιβοία, όπου δραστριοποιόντουσαν 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 116 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 30 άτομα (πεζοπόρο τμήμα )και 100 στρατιώτες.

Ανεξέλεγκτη ήταν για πάρα πολύ ώρα επίσης και η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας που έκαψε πευκοδάσος για 4η μέρα σε δύσβατη περιοχή και αντιμετωπίστηκε από 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα , άτομα πεζοπόρο τμήμα και τους κατοίκους.

Τέλος, ελέγχθηκε (προσωρινά;) και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12:30 τη νύχτα Πέμπτη προς Παρασκευή σε πευκοδάσος στα Χρυσοκελάρια Μεσσηνίας.

Οι δείκτες κινδύνου ήταν στο κόκκινο αλλά για μία ακόμα φορά, η πρόληψη δεν υπήρξε. Ας δρέψουμε λοιπόν τους καρπούς της αδιαφορίας μας, σαν βραβείο της αντίληψης μας για το τι αξίζουμε για το μέλλον.

No comments: