Thursday, August 9, 2007

Αντιπυρική προστασία - Η λατρεία του εφήμερου - Αύγουστος 2007

Μέσα από πυρκαγιές, καταστροφές υπερδεκαπλάσιες από τις αντίστοιχες ετήσιες των προηγούμενων ετών (πλην των "παραδοσιακών" πυρκαγιών της Πεντέλης) φθάσαμε και στην καρδιά του μήνα των μελτεμιών. Δηλαδή το μήνα που συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ταχύτατη εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Επίσης η παρατεταμένη άνομβρη περίοδος και η ιδαίτερα ξηρή ατμόσφαιρα ευνοούν, εκτός από την εξάπλωση των πυρκαγιών και το άναμμα νέων. Ο Αύγουστος είναι ο παραδοσιακά μήνας των εμπρηστών. Φέτος βέβαια αγχώθηκαν και προέτρεξαν για το απαίσιο έργο τους από τον Ιούνιο κιόλας.

Τον Αύγουστο, στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, συντελεί πάρα πολύ και η μετακίνηση του πληθυσμού προς την ύπαιθρο. Η "ανθρώπινη πίεση" όπως χαρακτηρίζεται. Ο όρος αυτός τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει άλλο νόημα βέβαια, αναφερόμενος κυρίως στη ρύθμιση των τιμών της γης και όχι στο τυχαίο άναμμα μίας πυρκαγιάς από παραθεριστές.

Καλύτερα θα ήταν να αναφερόμαστε σε "διεύρυνση" του όρου και όχι σε αλλαγή του νοήματος του, αφού η επιφυλακή για την πρόληψη της καταστροφής του ότι απέμεινε πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους κινδύνους.

Τι περιλαμβάνει λοιπόν αυτή η επιφυλακή, σήμερα μετά από όλο αυτό το φλογερό καλοκαίρι; Τίποτα που να μην περιελάμβανε, ας πούμε το Μάιο που μας πέρασε. Καμία ενίσχυση καμία αλλαγή. Η εικόνα που φθάνει σε μας μέσα από τα ΜΜΕ αναφέρεται σε χίλιες δύο παρεμβάσεις και εντατικοποιήσεις των μέτρων προστασίας, αλλά μία βόλτα σε ένα δάσος ή μία δασική έκταση πέριξ των μεγάλων πόλεων είναι απογοητευτική.

Πυροφυλάκια που δε λειτούργησαν και δε λειτουργούν (Σταμάτα Αττικής, Διόνυσος, Σέιχ-Σου, Ρετζίκι Θεσ/νίκη)
Υποδομές (όπως αγωγοί νερού και κρουνοί) σε άθλια κατάσταση.
Περίπολοι ανύπαρκτοι (ή ελλιπείς)

Ποια τα αυξημένα μέτρα; Τα αεροπλάνα; Μα αυτά είναι μέτρα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που ΗΔΗ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ. Κατασταλτικά.

Ακόμα μία φορά, η χώρα μας κινείται σε γραμμές εντυπωσιοθηρίας και πλαστής σοβαρότητας, προφασιζόμενη τις προμήθειες εξοπλισμού και οργάνωσης αντιπυρικών συνεργείων ενώ στον τομέα της πρόληψης, το απόλυτο μηδέν. Η λατρεία του εφήμερου, η λατρεία του σήμερα σε όλο της το μεγαλείο.

Εύχομαι ο Αύγουστος να κυλήσει ήρεμα χωρίς περιστατικά που θα αναδείξουν ακόμα μία φορά το ξεβράκωμα μας, όσον αφορά στη διαφύλαξη του πολυτιμότερου αγαθού που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Του αγαθού που κόντρα στις αντιλήψεις των καιρών, έχει αξία γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΗΜΕΡΟ.

No comments: