Monday, July 21, 2008

Έργα ουσίας ή έργα βιτρίνας;


Από το Oikologio.gr, διάβσασα το παρακάτω post.

Όντως, η αποκατάσταση του τόπου, θα αργήσει και θα αργήσει πολύ. Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν μόλις φέτος με υδροσπορές (με χρήση γιούτα ή και απλές) εγκαθιστούν "πρόδρομα" είδη τα οποία θα δομήσουν φυτοκοινωνίες που θεωρητικά θα εξελιχθούν. Μέχρι εδώ, η λογική του ΕΘΙΑΓΕ είναι επιστημονικά σωστή και αποδεκτή. Το ίδιο και με τη διάσπαρτη φύτευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία "οπτική" πρόχειρη όμως, αποκατάσταση.

Τι θα γίνει όμως παρακάτω;

Οι παράγοντες που συμμετέχουν στο αποτέλεσμα των ενεργειών αποκατάστασης είναι πολλοί.

α. Η ανθρώπινη πίεση (Οι επισκέπτες και βέβαια οι κακόβουλα ενεργούντες επί της νεοφυτείας)
β. Τα διαβρωτικά φαινόμενα (είτε λόγω κατακρημνισμάτων είτε λόγω του διερχομένου Αλφειού)
γ. Ο χρόνος που απαιτείται για την αποκατάσταση του τοπίου στα πλαίσια της ισορροπούσας σιγά σιγά, οικολογικής φωλεάς.
δ. Ο χρόνος που απαιτείται για τη "χρήση" του τόπου.
ε. Η ένταση και η έκταση των ενεργειών αποκατάστασης.
στ. Η ένταση και η έκταση των δασοπονικών μέτρων προστασίας

Σίγουρα διαφωνώ με τον γιατρό που παρατηρεί πως «Η Ολυμπία δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως την ξέραμε. Ως γιατρός που είμαι, θα σας πω ότι ο εγκαυματίας δεν γίνεται ποτέ καλά. Ο καμένος θα είναι πάντα καμένος είτε γιατί θα έχει σημάδια είτε γιατί θα το θυμάται επώδυνα. Ακόμα και αν ένας πολύ καλός αισθητικός χειρουργός κάνει μια παρέμβαση, ο χρόνος θα τον κάνει να ξεχάσει, αλλά ο καμένος θα παραμένει πάντα καμένος», υποστηρίζει ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Αηδόνης, που σήμερα θα υποδεχτεί την κινεζική αντιπροσωπεία για να παραλάβει την ολυμπιακή φλόγα.

Η ιατρική αυτή θέση, δε βρίσκει σύμφωνους όσους ασχολούνται επιστημονικά και επαγγελματικά με τη φύση, το δάσος και όσα δεν έχουν μόνιμο σχήμα και μορφή. Το δάσος μπορεί να αποκατασταθεί. Σε μία άλλη μορφή, μπορεί αλλά σίγουρα όχι στην αρχική.

Το ζητούμενο δεν είναι η ανασύνθεση μίας φωτογραφίας, αλλά η επίτευξη της οικολογικής ισορροπίας του τόπου. Ο γιατρός θέλει να ανασυνθέσει μία φωτογραφία, στην προκειμένη περίπτωση, το να επιτύχουμε την οικολογική αποκατάσταση όμως είναι εξίσου (για να μην πω και περισσότερο) δύσκολο.

Θα σταθώ στον υπολογισμό των παραπάνω παραγόντων, κατά το σχεδιασμό και εκτέλεση έργων για την αποκατάσταση και θα ζητήσω δράση προς τις κατευθύνσεις αυτές. Όχι μόνο φύτευση, όχι μόνο σπορά (ή υδροσπορά) και κατόπιν εγκατάλειψη.

Δεν ξέρω, μπορεί να υπάρχουν φύλακες, φυλάκια, κρουνοί, αλλά ανησυχώ για τα δασοπονικά μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στον χώρο.



No comments: