Thursday, June 28, 2007

Το Ελληνίκό Καλοκαίρι

Το θλιβερό δελτίο πυρκαγιών, ξεκίνησε να γεμίζει.

Πόρος: Από τις 4.20 χθες το απόγευμα καίει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στον Πόρο, στην περιοχή Μεγάλο Νεώριο. Φυσικά εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία. Τα πρώτα αποτελέσματακαι μέχρι τώρα είναι ότι οι φλόγες έκαναν στάχτη τέσσερα σπίτια και πολλά στρέμματα πευκοδάσους.

Το Mega μετέδωσε ότι της μεγάλης πυρκαγιάς στον Πόρο προηγήθηκε ο ήχος μιας έκρηξης.

Πελοπόννησος: Μία φψτιά στη Μαμουσιά Αιγιαλείας, και από τις 3 το απόγευμα εκδηλώθηκε και νέα πυρκαγιά στο Λυγουριό Ναυπλίου, στο Δήμο Ασκληπιού σε πευκοδάσος, ενώ οι φλόγες πλησίασαν και ένα χωριό προς την Επίδαυρο. Επίσης στην Οινόη Ηλείας σε πευκόδάσος. Στην Κόρινθο, στην Ξυλοκέριζα Κορίνθου. Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγια στην Καρακάλα Αργολίδας.

Αττική: Εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε στο Μάτι Ραφήνας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά το απόγευμα της Τετάρτης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε δύο σημεία -στο Κόκκινο Λιμανάκι και στα Αμπελάκια-, αλλά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Σην Ελευσίνα, στο Καραούλι ακόμα μία φορά είχαμε πυρκαγιά με τουλάχιστον μία έως τώρα αναζωοπύρωση.

Φθιώτιδα: Σε εμπρησμό οφείλεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στη Στυλίδα, η οποία επίσης σβήστηκε έγκαιρα. Στο σημείο βρέθηκε φωτοβολίδα.

Μαγνησία: Στην Αργαλαστή Πηλίου, που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα και έκαιγε πευκοδάσος,

Λάρισα: στην Αγιά Λάρισας (περιοχή Δήμητρα), όπου καίγονταν πουρνάρια και πεύκα, με πέντε εστίες καίγοντας εκτάσεις πάνω στον Κίσσαβο

Πιερία: στον Κορινό Πιερίας και στην Πύδνα. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε περί τις 20:30 η φωτιά στο Δήμο Πύδνας, στην Πιερία, έχοντας προηγουμένως κάψει 50 στρέμματα δασικής έκτασης.

Κρήτη: Σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες απείλησε προς στιγμή, η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Ελούντα σε ύψωμα από την πλευρά της εισόδου του οικισμού. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 9,30 το βράδυ , αφού αποτέφρωσε περί τα 250 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης ευρωπαϊκής υπηρεσίας και αναμενόταν η απάντηση για την αποστολή τουλάχιστον τεσσάρων αεροσκαφών και τριών ελικοπτέρων.

Από τους μετρητές κινδύνου πυρκαγιάς και και από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημερωνόμαστε ότι την Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υφίσταται στις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών-Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της νήσου των Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδος, Φθιώτιδος, Αιτωλοακαρνανίας, Μαγνησίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδος, Κεφαλληνίας, Ζακύθνου, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Όταν ο Lacarier έγραφε για την Ελλάδα το θαυμάσιο "Ελληνικό Καλοκαίρι" δεν είχε στο νου του τους απάισιους και αδιάφορους κατοίκους της΄, που ακόμα μία φορά επιδεικνύουν το ποιόν τους με τον πιο περίτρανο τρόπο.

Εμπρηστικοί μηχανισμοί, φωτοβολίδες κλπ. Είναι άραγε τυχαίο, αυτό που διεπίστωσε ο καθηγητής Καϊλίδης (και το δημοσιεύω σε προηγούενο post εδώ, πως οι προεκλογικές περίοδοι στην Ελλάδα, ήταν ταυτόχρονα και περίοδοι αφανισμού τεραστίων δασικών εκτάσεων;

Η ζέστη από μόνη της δεν αρκούσε για την ανάφλεξη των παραπάνω εκτάσεων (και το ράφω για να προλάβω αυτούς που θα αρνηθούν τους αληθινούς λόγους των πυρκαγιών). ΄λλωστε τα ευρήματα σε τουλάχιστον 3 από τις πιο πάνω περιπτώσεις, όπως και οι γειτονικές χρήσεις γης, οδηγούν αυτόματα τους έχοντες κοινό νου, σε ορθά συμπεράσματα.

Και μη χειρότερα

(πηγές πληροφοριών, in.gr, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ)

No comments: