Tuesday, June 3, 2008

Στις 5 Ιουνίου



Ο ΟΗΕ, θέσπισε ακόμα μία μέρα απενοχοποίησης συνειδήσεων. Την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Πέρυσι (το 2007) ήταν αφιερωμένη στην τήξη των πάγων. Υπήρξε δράση έντονη (!!!) και με αποτελέσματα (!!!!!). Ένα από αυτά ήταν πως πριν από 10 μέρες αποφέσισαν οι πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικώς χώρες, να μειώσουν τις "επιπτώσεις από τη βιομηχανία τους" στα επόμενα 50 χρόνια στο μισό. (Αν αυτό δεν είναι δούλεμα, τι είναι;)

Μάθαμε να δεχόμαστε τα ψίχουλα που πετάνε, για να πάψουμε να απαιτούμε το καρβέλι.

Στην Ελλάδα φέτος θα εορτασθεί η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος στο πνεύμα της αποπομπής μας από το Κιότο. Θα αναρτηθούν πανώ, με την απόφαση CC-2007-1-8/Greece/EB του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Επίσης θα γίνει εκδήλωση αποψίλωσης στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη, στον Ταϋγετο και στον Χορτιάτη. Αν πάει καλά, του χρόνου και στον Ψηλορείτη.

Λόγω της ειδικής αφιέρωσης της ημέρας στο Κιότο, παραθέτω και το μεταφρασμένο απόσπασμα της πιο πάνω απόφασης (από το greenpeace.org):

12. ... οι προσκεκλημένοι ειδικοί, μέλη της ελεγκτικής ομάδας ειδικών που αξιολόγησε την αρχική έκθεση της Ελλάδας, επεσήμαναν τρία σημεία ιδιαίτερης ανησυχίας που προέκυψαν από την αξιολόγηση, η οποία συνέπεσε με τη μετάβαση του εθνικού συστήματος απογραφής της Ελλάδας:

(α) Έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το χαρακτήρα των θεσμικών και διαδικαστικών διευθετήσεων για τη διασφάλιση της συνέχειας της διαδικασίας προετοιμασίας απογραφής (συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων στην εφαρμογή του εθνικού συστήματος)

(β) Έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τη μεταφορά γνώσης από το συμβαλλόμενο φορέα με την τεχνική ευθύνη της προετοιμασίας της απογραφής, προς τη νέα ομάδα.

(γ) Αδυναμία συνάντησης της ελεγκτικής ομάδας ειδικών με το προσωπικό που αναλαμβάνει την τεχνική ευθύνη για την προετοιμασία της απογραφής, ώστε να αξιολογήσει τις διευθετήσεις για την τεχνική επάρκεια του προσωπικού αυτού. Αυτές οι ίδιες ανησυχίες, οι οποίες σχετίζονται με την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει την απαραίτητη θεσμική και τεχνική ικανότητα, εγείρονται σε συνδυασμό με τη δεύτερη μετάβαση.

...

18. Σε συμφωνία με το μέρος XV, το τμήμα επιβολή εφαρμόζει τις ακόλουθες συνέπειες:

(α) Η Ελλάδα κρίνεται ότι βρίσκεται σε μη-συμμόρφωση

(β) Η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο, που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του μέρους XV και να το υποβάλλει στο τμήμα επιβολής εντός τριών μηνών... Το σχέδιο θα πρέπει να επιδεικνύει μέτρα που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία του εθνικού συστήματος απογραφής κατά τη διάρκεια μεταβατικών περιόδων και να περιλαμβάνει κατάλληλες διοικητικές διευθετήσεις για να υποστηρίξει μια αξιολόγηση του νέου εθνικού συστήματος απογραφής της Ελλάδας από την ελεγκτική ομάδα ειδικών, συντονιζόμενη από τη γραμματεία (του ΟΗΕ) και σε συνδυασμό με τον έλεγχο μιας ετήσιας έκθεσης απογραφής που θα παραχθεί από αυτό το εθνικό σύστημα απογραφής.

(γ) Η Ελλάδας δε δικαιούται να συμμετέχει στους μηχανισμούς που προβλέπονται από τα άρθρα 6, 12 και 17 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκκρεμούσης της απόφασης για το ερώτημα της εφαρμογής.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση της Επιτροπής συμμόρφωσης στα αγγλικά

Πέρα από το γελοίο του πράγματος, η 5η Ιουνίου 2008, θα έπρεπε να είναι μία βουβή μέρα για την Ελλάδα. Μία μέρα περίσκεψης και ενδοσκόπησης. Τι θα γίνει όμως αντί αυτού; Το θέατρο σκιών θα εορτάσει με "ομιλίες", "παράτες", εκδηλώσεις και αφιερώματα. Μετά σιωπή...

Οι χωματερές θα είναι στη θέση τους, τα δάση θα καίγονται, τα ποτάμια θα παραμείνουν οι φυσικοί οχετοί των λυμάτων μας, τα λίγα εργοστάσια μας θα εξακολουθήσουν να "χρωματίζουν και να αρωματίζουν" την ατμόσφαιρα μας. Θα συνεχίσουμε να καμαρώνουμε το νέο σούπερ ΙΧ μας με γκάζια και φιούμες.

Τι σημαίνει άραγε η λέξη "περιβάλλον" για τον νεοέλληνα; Μα φυσικά το χώρο μέχρι 10 μέτρα πέρα από εκεί που στέκεται. Όλα τα άλλα είναι απλά "άλλα".

Το μέλλον ζυγώνει και η γενιά μας ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ.

Η 5η Ιουνίου έρχεται μεθαύριο. Θα κλείσω ραδιόφωνα, τηλεοράσεις. Δε θα πάρω εφημερίδα. Δε θέλω ακόμα μία φορά να με κάνουν να αισθανθώ "μειωμένης αντίληψης". Δε θέλω να τους ξαναδώ, να τους ξανακούσω, ούτε την 5η Ιουνίου, ούτε ποτέ ξανά.


No comments: