Όπως βέβαια γίνεται αντιληπτό, ασχολήθηκε με τρόπο "δημοσιογραφικό", καταγραφής του χρονικού μίας ακόμα γραφειοκρατικής και στείρας διαδικασίας, που αποφασίζονται τα πάντα, εξάγονται συμπεράσματα, αλλά τίποτα δεν εφαρμόζεται και το νερό μένει στάσιμο, σαν σε βάλτο.
Συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί, παρατηρήσεις που έχουν γεράσει, προτάσεις που ακούγονται εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια. Και τα αποτελέσματα ίδια και απαράλλαχτα.
Εντύπωση μου προκάλεσε το πόσρισμα υπ' αριθμόν 6 (για να διατηρούμε και το γραφειοκρατικό γλωσσικό ιδίωμα), ήτοι:
...6. Συνέχιση και επέκταση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), RISK-EOS και εκμετάλλευση άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ EFFIS, GMES.
αλλά και το
...11. Προσπάθεια δημιουργία εθνικής συνείδησης προστασίας περιβάλλοντος, φύσης και δασών, μέσω καμπάνιας άμεσης επαφής με τους πολίτες.
Το οξύμωρο του 6 (πότε αλήθεια στάθηκε ικανή η χώρα τούτη να αξιοποιήσει ικανά νέες τεχνολογίες για κοινωφελείς σκοπούς;) είναι σαφέστατη ειρωνία απέναντι στη λογική εκείνου που βιώνει την "ελληνική πραγματικότητα".
Η ειρωνία του 11 είναι ξεκάθαρο "φτύσιμο" στην παιδεία και εν γένει την κουλτούρα του νεοέλληνα. Όταν για την εμπέδωση του αυτονόητου απαιτείται καμπάνια διαφημιστική, αυτό αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της ηθικής καταρράκωσης της νεοελληνικής κοινωνίας.
Δεν ξέρω, για ακόμα μία περίοδο, για ακόμα ένα καλοκαίρι, είμαι απαισιόδοξος...
No comments:
Post a Comment