Μετά τα δημοσιεύματα για τα οποία γίνεται αναφορά στο προηγούμενο ποστ, πιο ειδικά μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και του Τ. Σαραντή, μία θυμωμένη, τι λέω; οργισμένη Ρένα Δούρου εξέδωσε δελτίο τύπου που με μεγάλη έκπληξη, διάβασα στην ηλεκτρονική έκδοση της ΑΥΓΗΣ, χθες 20/10/2015.
Τρόμαξα να συνέλθω από την παιδαριώδη επιχειρηματολογία και το αβάσταχτο κενό που άφηνε, αφού δεν απαντούσε σε τίποτα απ' όσα έθεταν στο τραπέζι του διαλόγου 14 φορείς και συλλογικότητες. Με λόγο επικαλυμμένο από την πατίνα της "Μεϊμεράκειας μαγκιάς" έθετε τον πυρήνα του όλου προβλήματος, γυμνό ενώπιον του κοινού: "Γυρίνοι ή άνθρωποι;"
Απλό. Απλοϊκό, καλύτερα. Αναλώσιμο και αφομοιώσιμο από φανατικούς τζιχαντιστές της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής πλην όμως απαράδεκτο ακόμα και για τον ελάχιστο πολίτη αυτής της χώρας.
Επειδή το δελτίο τύπου εξεδόθη συνδεδεμένο χρονικά και λογικά με το δημοσίευμα του Τάσου Σαραντή στην Εφημερίδα των Συντακτών, που αναφέρεται πιο πάνω, η εφημερίδα και ο συντάκτης, προχώρησαν στην δημοσίευση της σχετικής απάντησης.
Την αναδημοσιεύω και μπορείτε να τη συγκρίνετε με το Μεϊμεράκειου ύφους και ήθους, δελτίο τύπου της περιφέρειας Αττικής.
Από την παρέμβαση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Περιφέρεια Αττικής |
Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
Με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε άκριτο και χωρίς αναφορά στην αιτία της έκδοσής του σε αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που αφορούσε τη μέθοδο που επέλεξε για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Αττικής, όπως καταγγέλθηκε από 14 περιβαλλοντικούς φορείς και συλλογικότητες της Αττικής (βλ. «Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες» - 19/10/2015).
Στο ρεπορτάζ, που φιλοξένησε εκτενώς τις απόψεις του Χρήστου Καραμάνου, αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, για τα ζητήματα που θίγονταν, επισημαινόταν ότι οι επιλογές της Περιφέρειας ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν την ενίσχυση, παρά την αποφυγή των πλημμυρών και να επιφέρουν πλήγμα στα οικοσυστήματα των ρεμάτων.
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον απαραίτητο καθαρισμό των ρεμάτων», λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής καταρχήν αναφέρει: «Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας. Ιδιαίτερα, δε, όταν η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη Δύναμη Ζωής απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτελέσουν χειροπιαστό έργο, λαμβάνοντας υπεύθυνες αποφάσεις».
Και συνεχίζει: «Θεωρούμε τα ρέματα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα και όχι αγωγούς ομβρίων ή ακαθάρτων και, προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ορισμένες αναγκαστικές παραδοχές που διασφαλίζουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους πέρα από ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις».
«Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεδομένου ότι παράλληλα διασφαλίζεται και η προστασία του οικοσυστήματος».
Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι «οι εργασίες καθαρισμού λαμβάνουν κάθε μέριμνα για να προστατεύεται η παρόχθια βλάστηση», ότι οι εργασίες όπως, η διάνοιξη της κοίτης ενός ρέματος από φερτούς ογκόλιθους, και όγκους υλικών, είναι αδιανόητο να γίνουν με χειρωνακτικά μέσα», και ότι «καθαρισμοί γίνονται εκεί που επιβάλλει η Φύση».
Σε ό,τι αφορά τις διακηρύξεις των εργολαβιών καθαρισμού, αναφέρει ότι» συντάσσονται και δημοσιεύονται με γνώμονα την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος από ενδεχόμενες επιπρόσθετες απαιτήσεις (claims) των εργολάβων», ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι απολύτως διαφανείς», ότι πρόκειται για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, των οποίων το αποτέλεσμα τίθεται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου και ότι η εκτέλεση των εργασιών αποκλειστικά με χειρωνακτικά μέσα θα ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για αυτούς.
Δυστυχώς, η Περιφέρεια Αττικής δεν απαντά επί της ουσίας στην εμπεριστατωμένη καταγγελία των περιβαλλοντικών φορών και συλλογικοτήτων της Αττικής, καθώς οι διακηρύξεις αυτές χαρακτηρίζονται από ασάφεια και απροσδιοριστία σχετικά με τα έργα, τη μέθοδο και το αντικείμενο καθαρισμού. Δεν απαντά στο ότι οι διακηρύξεις παραβλέπουν την κείμενη νομοθεσία προστασίας και οριοθέτησης των ρεμάτων, ενώ απουσιάζουν δεδομένα υπολογισμού της επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων στημ κάθε θέση. Αντ’ αυτού αφήνει την τύχη των καθαρισμών να γίνονται «εκεί που επιβάλλει η Φύση». Και οι εργολάβοι, θα συμπληρώναμε.
Κουβέντα δεν γίνεται για την επιλογή της παρόμοιας αντιμετώπισης είτε πρόκειται για ρέματα υπό καθεστώς προστασίας ή για χτισμένα/μπαζωμένα, είτε πρόκειται για ορεινά τμήματα ρεμάτων ο καθαρισμός των οποίων αυξάνει την ορμή των υδάτων στα ορεινά και οδηγεί με βεβαιότητα σε πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος της πεδινής κοίτης.
Είναι απορίας άξιο το πώς από τη μια η Περιφέρεια επικαλείται τις αγωνιστικές περγαμηνές των παρελθόντων χρόνων των μελών της παράταξης της Ρένας Δούρου πάνω σε οικολογικά ζητήματα και από την άλλη κάνει λόγο για «ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις», ουσιαστικά από τους ανθρώπους των ενεργών οικολογικών κινημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις στήριξαν την εκλογή αυτών των μελών και, πάντως, δεν έβαλαν το δάχτυλο στο «μέλι της εξουσίας», με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε ό,τι αφορά το ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» πρόκειται για ένα επιχείρημα-εφεύρεση της Περιφέρειας, το οποίο δεν ισχυρίστηκε κανείς. Αλλά στον σουρεαλισμό δεν μπορεί να γυρίσει κανείς την πλάτη. Ιδιαίτερα όταν διακατέχεται από αφέλεια, προχειρότητα και σχεδιασμούς «στο πόδι».
Για τις αυθαιρεσίες των διακηρύξεων όσο και για τις ίδιες τις εργολαβίες και το φυσικό τους αντικείμενο, αλλά και για τις επεμβάσεις στα ρέματα γενικότερα , ο «φάκελος» παραμένει ανοιχτός… Αν πάντως μπορεί να συμφωνήσει κανείς σε κάτι είναι ότι «ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας». Μηδενός εξαιρουμένου, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής.
No comments:
Post a Comment