Thursday, July 20, 2017

Η αφόρητη αδιαφορία των φορέων



Εδώ και αρκετό καιρό, ο επισκέπτης της Ραφήνας φτάνοντας στο Μεγάλο Ρέμα κατεβαίνοντας την οδό Ευβοϊκού, αντικρύζει ένα απαράδεκτο θέαμα. Σωροί από μπάζα, προϊόντα εκσκαφών και άλλα από καθαιρέσεις, βρίσκονται στοιβαγμένα στις όχθες του ρέματος. Η κατάσταση αυτή υφίσταται αρκετό καιρό, τόσο που μοιάζει να την έχουν συνηθίσει πια όλοι. Κάτοικοι και επισκέπτες. Πιο πολύ από όλους δείχνουν να την έχουν συνηθίσει οι ιθύνοντες, δηλαδή ο δήμος αλλά και οι κεντρικές υπηρεσίες όπως η περιφέρεια Αττικής, η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής αλλά και το ίδιο το υπουργείο.

Προκειμένου να αφυπνισθούν οι "αρμόδιοι", η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, μετά από επανειλημμένες παρατηρήσεις στους υπευθύνους του μπαζώματος του ρέματος , αποφάσισαν να απευθυνθούν τόσο στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, όσο και στο υπουργείο και μάλιστα στην καθ' ύλη αρμόδια διεύθυνση, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (βλ. σχετικά δημοσιεύματα 1,2,3). 

Η Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρεματος,
  • δεν απευθύνθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού (στον Δήμο Ραφήνας) γιατί, τόσο καιρό ο δήμος και οι ιθύνοντες του είναι μάρτυρες των παρανόμων αποθέσεων και δεν έχουν κουνήσει ούτε το δάχτυλο τους, σε βαθμό παρεξήγησης. 

  • δεν απευθύνθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση Β' βαθμού (στην Περιφέρεια Αττικής) γιατί δεν έχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον, όπως το έχει αποδείξει άλλωστε, για την προστασία του μεγαλύτερου και ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ρέματος της Αττικής

Κοινοποίησε την καταγγελία στον περιφερειακό Συμπαραστάτη, προκειμένου να λάβει γνώση της κατάστασης και επιφυλάσσεται να την καταθέσει και στον Συνήγορο του πολίτη, σητώντας την παρέμβαση του, προκειμένου να τερματιστεί η βαρβαρότητα στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος.

Η καταγγελία κατατέθηκε στους αναφερόμενους φορείς, στις 3 Ιουλίου 2017. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουμε 20 Ιουλίου 2017 και τίποτα δεν έχει γίνει. Ούτε από το υπουργείο, ούτε από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Φυσικά δεν είχε γίνει τίποτα και ούτε αναμένεται, από τον δήμο ή την περιφέρεια Αττικής. Τίποτα ορατό δεν έγινε επίσης και από τον παράνομο επαγγελματία που ρυπαίνει συστηματικά το Μεγάλο Ρέμα.


Στις 3 Αυγούστου συμπληρώνονται 30 ημέρες από την κατάθεση της καταγγελίας και αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος θα προχωρήσει στη σχετική όχληση προς τις υπηρεσίες. Από εκεί και πέρα, θα ζητηθεί η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και να σταματήσει επιτέλους η ρύπανση, οπτική και φυσική του Μεγάλου Ρέματος.

No comments: