Μία ανάρτηση η οποία λίγο-πολύ, προβλέπει το τι θα γίνει με τις υποβολές των ΟΤΑ σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις, αναδημοσιεύω σήμερα. Είναι βέβαιο πως οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων δεν είναι σε θέση να συντάξουν προτάσεις σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η υπουργική απόφαση των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή η 34844/11-7-2016 (ΦΕΚ 145/ Α.Α.Π./20-7-2016) και αυτό για 3 λόγους:
1. Δεν υπάρχουν άνθρωποι στις τεχνικές υπηρεσίες που θα "διαβάσουν" τις περιοχές αυτές, όπως αποτυπώνονται στους χάρτες της "Εθνικό Κτηματολόγιο"
2. Και αν υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να διαβάσουν, πρέπει κατά την χάραξη της πρότασης τους, ιώδους μουτζούρας, να έχουν υπόψη τους συνεχώς τον αριθμό των κτηρίων και την έκταση που τους αναλογεί, πράγμα όχι και τόσο εύκολο για τους μη εξοικειωμένους.
3. Θα πρέπει να τηρήσουν απαρέγκλιτα και την τρίτη προϋπόθεση της απόφασης, δηλαδή η ιώδης γραμμή και οι κορυφές της να συμπίπτουν με κτήρια. Αυτό το θέτει η απόφαση για να μην αρχίσουν και εξαιρούν τα πάντα γύρω από τα αυθαίρετα. Πράγμα επίσης δύσκολο, αλλά όχι για τεχνικούς λόγους ή έλλειψη εμπειρίας αλλά για αμιγώς μικροπολιτικούς λόγους και λόγους ρουσφετολογικής διαχείρισης.
Για το ότι τα παραπάνω δεν είναι αποκυήματα φαντασίας ή υποεκτίμησης των δυνατοτήτων των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ ή απλά κακεντρεχείς εκτιμήσεις, οι αποδείξεις παρέχονται από την ανάρτηση που αναδημοσιεύω. Ο Δ. Σταγγίδης παρατηρεί επισημαίνει και δείχνει τον θαυμασμό του στην ελληνική επινοητικότητα, τόσο στην έννοια των πυκνώσεων καθ' αυτών, όσο και στον τρόπο που οι ΟΤΑ έρχονται να τακτοποιήσουν φιλαράκια και οικείους (δικό μου το συμπέρασμα γιατί το περιμένω να εξελιχθεί παρομοίως και στην Αττική).
Θέλω να συμπληρώσω τον κατάλογο με τα κωλύματα με ένα ακόμα που έχει να κάνει με την ιδιοκτησία και τη χρήση των "οικοπέδων" δηλαδή των καταπατημένων δασοτεμαχίων τα οποία έχουν μετατραπεί σε άτυπα οικόπεδα ή αγροτεμάχια και "φιλοξενούν" τα αυθαίρετα κτήρια εντός τους. Αυτά θα περιληφθούν στην "πύκνωση"; γιατί αν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση επακριβώς, η ιώδης γραμμή δεν θα τα περιλάβει. Έχουμε να ζήσουμε μεγάλες στιγμές στην "πύκνωση του χρόνου".
Θέλω να συμπληρώσω τον κατάλογο με τα κωλύματα με ένα ακόμα που έχει να κάνει με την ιδιοκτησία και τη χρήση των "οικοπέδων" δηλαδή των καταπατημένων δασοτεμαχίων τα οποία έχουν μετατραπεί σε άτυπα οικόπεδα ή αγροτεμάχια και "φιλοξενούν" τα αυθαίρετα κτήρια εντός τους. Αυτά θα περιληφθούν στην "πύκνωση"; γιατί αν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση επακριβώς, η ιώδης γραμμή δεν θα τα περιλάβει. Έχουμε να ζήσουμε μεγάλες στιγμές στην "πύκνωση του χρόνου".
Ακολουθεί η αναδημοσίευση της ανάρτησης του συναδέλφου Δ. Σταγγίδη
Οικιστικές πυκνώσεις: Ο θρίαμβος της επινοητικότητας
Οικιστικές πυκνώσεις: Ο θρίαμβος της επινοητικότητας
Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο dasarxeio.com
Του Διαμαντή Σταγγίδη - Δασολόγου
Σε κάθε οργανωμένη χώρα οι πολίτες γνωρίζουν που επιτρέπεται να κτίσουν. Πρόκειται για περιοχές που σχεδιάστηκαν για να ζήσουν άνθρωποι. Αυτά συνηθίζουμε να τα λέμε νόμιμα ρυμοτομικά. Σε κάποιες λιγότερο οργανωμένες χώρες κάποια από αυτά τα ρυμοτομικά δεν είναι απολύτως νόμιμα επειδή δεν ακολουθήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι από τους νόμους όροι. Μοιάζουν όμως απόλυτα με την πρώτη κατηγορία.
Στην Ελλάδα, επειδή ο Έλληνας γαλουχήθηκε με την ιδέα για το «δικό του κεραμίδι» υπάρχει ακόμη μια πατέντα. Η εκτός σχεδίου δόμηση. Καθόλα νόμιμη, αλλά τα σπίτια είναι αραιά το ένα από το άλλο και ανάμικτα με άλλες χρήσεις. Δίπλα σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σε βιοτεχνίες , εργαστήρια κλπ. Ενας αχταρμάς. Όμως ο πολίτης είναι ικανοποιημένος αφού έκανε το όνειρό του και ας μυρίζει λίγο παραπάνω από την γειτονιά……
Όλα αυτά όμως δεν κόρεσαν το όνειρο του Έλληνα. Άρχισε να χτίζει και έξω από όλα αυτά, είτε σε δημόσια γη, είτε σε ιδιωτική χωρίς καμία άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όταν ήρθε η ώρα του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών όλα αυτά αποκαλύφθηκαν. Και φτάσαμε στο δίλημμα. Τι κάνουμε τώρα;
Εάν τα αφήσουμε χωρίς καμιά φροντίδα θα πρέπει όλα να κατεδαφιστούν. Και που θα βάλουμε τόσα μπάζα πιθανόν σκέφτηκαν κάποιοι αρμόδιοι. Και τότε άστραψε μια λαμπρή ιδέα της οποίας η πατρότητα διερευνάται. Θα τα ονομάσουμε ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ. Και θα τα εξαιρέσουμε από τους δασικούς χάρτες μέχρι να βρούμε κάποια λύση γι’ αυτά.
Με την αρ. 34844/11-7-2016 Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 145/ Α.Α.Π./20-7-2016) καθορίστηκαν τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων.
Καθορίστηκαν; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Δεν θα επαναλάβω τα κριτήρια, μπορεί εύκολα να τα βρει κανείς. Οι παράγραφοι 1 και 2 μιλούν για αριθμό κτιρίων και έκταση που αναλογεί στο σύνολο των κτιρίων αυτών. Αυτό μπορεί να υποθέσει κανείς ότι εξασφαλίζει μια κάποια πυκνότητα των κτιρίων. Εξάλλου ο όρος οικιστική πύκνωση παραπέμπει σε κάτι που μοιάζει με χωριό. Στην παράγραφο 3 μπαίνει ακόμη ένας όρος. Οι κορυφές του ιώδους περιγράμματος (αυτό είναι το χρώμα τους) πρέπει κατά το δυνατόν να ταυτίζονται με κτίρια.
Και ο νομοθέτης έδωσε την αρμοδιότητα για τον καθορισμό αυτών στους οικείους ΟΤΑ. Οι οποίοι ξεπέρασαν σε εφευρετικότητα τους εαυτούς τους. Και χωρίς να προβλέπει ποιός θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω κριτηρίων. Και το κυριότερο ποιός έχει την ευθύνη για την μη τήρηση των όρων.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Και φτάνουμε στον Δήμο της Καβάλας. Οι δικές του πυκνώσεις είναι φοβερά πρωτότυπες. Περιμετρικά των νόμιμων ρυμοτομικών υπάρχουν διάσπαρτα μεμονωμένα κτίσματα. Που απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Αν σχηματιζόταν ένα εξωτερικό πολύγωνο χρησιμοποιώντας τις γωνίες των κτιρίων για να τα σχεδιαστεί το ιώδες πολύγωνο θα προέκυπτε μια τεράστια έκταση. Τι κάνει λοιπόν; Σχηματίζει μια ζώνη πλάτους 1 μέτρου και μήκους αρκετών χιλιομέτρων που περιβάλλει τα νόμιμα ρυμοτομικά ενώνοντας τα διάσπαρτα κτίρια. Και ικανοποιεί το πρώτο και το δεύτερο κριτήριο.
Όμως το τρίτο καταστρατηγείται βάναυσα. Η λεπτή αυτή ζώνη δεν ταυτίζεται με κτίρια. Φαντάζομαι την δικαιολογία του συντάκτη: Το κριτήριο 3 λέει «πρέπει κατά το δυνατόν να ταυτίζονται με κτίρια» και όχι απαραιτήτως, άρα η γραμμή μπορεί να είναι και έτσι.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ΣΤΕ όπου ήδη έχουν γίνει προσφυγές κατά των οικιστικών πυκνώσεων θα τις κρίνει αντισυνταγματικές. Και θα εξαφανιστούν στη συνέχεια. Όμως θα ζητηθούν ευθύνες από τους οικείους ΟΤΑ που δεν δίστασαν να καταθέσουν επίσημα τέτοια πολύγωνα;
Διαμαντής Σταγγίδης
Δασολόγος
_____________________________________________________
ΣτΣ και ΥΓ: Αγαπητέ συνάδελφε, πότε έχεις δει να ζητούνται ευθύνες από παρανομούντες ή λανθασμένα ενεργούντες ΟΤΑ και τους ιθύνοντες τους (δημάρχους, αντιδημάρχους, τεχνικές υπηρεσίες); Ποτέ. Έτσι θα γίνει και πάλι. Θα δεις "ιώδεις γραμμές" να περιλαμβάνουν εκτεταμένες δημόσιες δασικές γαίες εντός των πυκνώσεων και όταν κάποιος αντιδράσει θα τον λένε γραφικό.
Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στις περιοχές με υψηλή αξία γης, συνεπώς περιμένω να το δω και στην ανατολική Αττική, ειδικά στην περιοχής της Ραφήνας και του Πικερμίου, όπου δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια καταπατητές, αυθαιρετούχοι, οικοδομικοί συνεταιρισμοί με γερές και υψηλές προσβάσεις και βέβαια οι συνοδοιπόροι τους στις περιοχές αυτές, οι εμπρηστές. Τώρα που οι ΟΤΑ θα προτείνουν, ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό και καθ' όλα νόμιμο.
No comments:
Post a Comment