Από φίλη στη Ραφήνα, δέχτηκα ένα οργισμένο τηλεφώνημα, το μεσημέρι της 9ης Σεπτεμβρίου 2017. Η φίλη μου ήταν οργισμένη γιατί περνώντας από την παραλία "Μαρίκες" που είναι κοντά στο σπίτι της αντίκρυσε ένα θέαμα αισχρό, αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής αντίληψης, της προχειρότητας στον σχεδιασμό και της αδιαφορίας, τόσο του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας, που πήγε και εγκατέστησε καντίνα σε περιοχή Natura 2000 αλλά και του ίδιου του "παραχωρησιούχου".
Ευτυχώς είχε την πρόνοια να καταγράψει επί μέρες τη δραστηριότητα του "παραχωρησιούχου" και των ανθρώπων του (μέχρι και του νυχτοφύλακα που βάζει με αυτοκίνητο πάνω στην παραλία!!!!)
Αναδημοσιεύω εδώ την επιστολή που κοινοποίησε στα τοπικά μέσα, αλλά και την εκ του πονηρού δημοσίευση αγνώστου σε τοπικό μέσο (η ανωνυμία είναι συνηθισμένη τακτική στον δημόσιο λόγο της Ραφήνας), την οποία δίνω σε link και που προέκυψε μόλις μαθεύτηκε η σύνταξη του κειμένου της φίλης μου.
Πάρτε παγωμένο αναψυκτικό ανά χείρας και απολαύστε πως εννοούν την ανάπτυξη οι "ιθύνοντες" του τόπου. Ο λόγος στη φίλη, Εμμανουέλα Τερζοπούλου
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ» ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΑΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΡ (Ή «ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ»)
Οι φωτογραφίες που επισυνάπτω είναι από την καντίνα στην παραλία Μαρίκες το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου! Ακόμη και ο πιο δύσπιστος οφείλει να ομολογήσει ότι μετά τις παρεμβάσεις «αναβάθμισης» της παραλίας, όπως διατείνονταν η Δ/σα Σύμβουλος του ΟΛΡ κ.Αδαμοπούλου, η παραλία Μαρίκες φέτος ήταν πιο υποβαθμισμένη από ποτέ:
1/ Η παραχώρηση 240m2 για καντίνα με ομπρελοξαπλώστρες έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό της νότιας πλευράς της παραλίας, όπου παραδοσακά κολυμπούν μητέρες με παιδιά. Οι ομπρελοξαπλώστρες αναπτύχθηκαν με τέτοια πυκνότητα ώστε δεν αφήνουν επαρκείς διάδρομους για διέλευση των λουομένων και επιπλέον φτάνουν ως το νερό, δημιουργώντας προβλήματα σε μητέρες με καρότσια, συνεργεία διάσωσης και λουόμενους.
2/ Σαφής υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω από την καντίνα: σαβούρα, ξύλα, παλιοσίδερα, χαλασμένες καρέκλες, σπασμένα ποτήρια βρίσκονται πεταμένα επάνω στους σχίνους(δασικό είδος) και τους υπόλοιπους θάμνους που σκαρφαλώνουν του λόφο του Ασκηταριού, ακόμη και επάνω στα μονοπάτια που οδηγούν στον παλαιολιθικό οικισμό του Ασκηταριού. Φυσικά βρίσκονται εκτός των ορίων παραχώρησης της καντίνας. Οι «οικολογικές ευαισθησίες» της κ.Αδαμοπούλου μοιάζει να περιορίζονται μόνο σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αμφιβάλλω αν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) για την παραλία Μαρίκες που της κατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας εγκαίρως , πριν από το διαγωνισμό παραχώρησης της καντίνας. Αν ωστόσο τη διάβασε, το σίγουρο είναι πως δεν την έλαβε υπόψη της. Είχε όμως φροντίσει να ενημερωθεί ότι η παραλία δεν είναι χαρακτηρισμένη NATURA, αφού αυτό που την ενδιέφερε ήταν η μετατροπή της παραλίας σε οργανωμένη πλαζ (όπως ήδη άρχισαν να την ονομάζουν ορισμένοι). Της διαφεύγει όμως το γεγονός ότι η παραλία Μαρίκες δεν έχει χαρακτηριστεί NATURA, όχι λόγω της μικρότερης περιβαλλοντικής αξίας της από άλλες παραλίες NATURA. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που παρατίθενται στην ΕΠΜ, η παραλία Μαρίκες είναι σπάνιας οικολογικής αξίας, αφού εκεί βρίσκει κανείς συγκεντρωμένα χαρακτηριστικά και είδη που είναι αυστηρά προστατευόμενα όπως οι θαλασσόκεδροι, τα λιβάδια ποσειδωνίας και οι αμμοθίνες. Ο λόγος μη ένταξής της στο δίκτυο NATURA δεν οφείλεται στην μικρότερη οικολογική της αξία από άλλες αλλά στην περιορισμένη έκταση που καλύπτει και στον εγκλωβισμό της από τον οικιστικό ιστό. Αυτό όμως ίσα- ίσα δημιουργεί την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων προστασίας της και όχι την αντιμετώπισή της σαν μια ακόμη πηγή κέρδους. Μήπως ο ΟΛΡ θα σωθεί από την εκμετάλλευση μιας από τις τελευταίες φυσικές παραλίες που έχουν απομείνει στην Αττική , τη στιγμή που εκμεταλλεύεται όλη την παραλιακή ζώνη μέχρι την Αγ.Μαρίνα? Ή μήπως οι πολίτες που θέλουν να κολυμπούν σε μια φυσική παραλία έχουν λιγότερα δικαιώματα από εκείνους που θέλουν τις ομπρελοξαπλώστρες? Αυτοί είναι πολίτες β’ κατηγορίας;
3/ Οι ιδιωτικές χημικές τουαλέτες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα των λουομένων όπως ισχυριζόταν η κ.Αδαμοπούλου, αφού απευθύνονται στους πελάτες της καντίνας και όχι σε όλους τους λουόμενους. Σε αντίθεση με αυτό ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας της είχε προτείνει, αν επρόκειτο να μπουν τουαλέτες, να μπουν στο Parking υπ’ ευθύνη του ΟΛΡ ώστε να εξυπηρετούν ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ .
4/ Οι ντουζιέρες και οι δύο(!) τεράστιες αλλαξιέρες
α/δεν έχουν καμιά συνάφεια με το περιβάλλον,
β/καταλαμβάνουν επιπλέον χώρο της λιγοστής πλέον αμμουδιά της παραλίας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα ελεύθερης και δωρεάν χρήσης της παραλίας και
γ/ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους έχουν διαβρώσει την αμμουδιά (εμφάνιση πρασινάδας δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα υφών μυκήτων) είτε λόγω της συνεχούς ροής του γλυκού νερού είτε λόγω της χρήσης σαπουνιών ή απορρυπαντικών.
Τέλος, έχουν τοποθετηθεί σε σημείο τέτοιο, ώστε μελλοντικά να μπορεί να επεκταθεί η καντίνα έως εκεί, Ήδη φέτος άρχισε να παρατηρείται επέκταση ορισμένων ξαπλωστρών με τραπεζάκια προς εκείνη την κατεύθυνση) Κι αν κάποιος πει ότι αυτό είναι συνωμοσιολογία, αρκεί να ρίξει μια ματιά στους όρους του διαγωνισμού-έκτρωμα που, αντί να προβλέπουν αυτόματη καταγγελία της σύμβασης σε περίπτωση παραβίασης της έκτασης παραχώρησης, απλά επιβάλλουν στον επιχειρηματία ένα αυξημένο ενοίκιο για τα επιπλέον τετραγωνικά που καταλαμβάνει!
5/ Ανεξέλεγκτο ωράριο λειτουργίας, αφού ο διαγωνισμός δεν είχε κανένα σχετικό περιορισμό. Να σημειωθεί ότι η χρήση γης στην παραλία Μαρίκες επιτρέπει διάφορες εγκαταστάσεις «για εξυπηρέτηση των λουομένων». Μήπως ο ΟΛΡ πιστεύει ότι στις 1 και 2 τη νύχτα που λειτουργεί η καντίνα εξυπηρετεί λουόμενους? Άραγε δεν θα έπρεπε (όπως ήταν η πρόταση του Νηρέα) να του έχει επιβάλλει ωράριο λειτουργίας έως τη δύση του ηλίου;
6/ Είσοδος αυτοκινήτου της καντίνας μέσα στην παραλία. Η καντίνα φέτος έχει νυχτερινό φύλακα (τι φοβούνται άραγε αφού υποτίθεται ότι λύνουν τόσα προβλήματα της παραλίας?), ο οποίος εισέρχεται και διανυχτερεύει στην αμμουδιά με το αυτοκίνητο , δίνοντας το καλό παράδειγμα!
Και αν κανείς πει «εντάξει όλα αυτά, αλλά ο κόσμος εκεί μαζεύεται, άρα εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες» η απάντηση είναι οτι α/ο κόσμος πάντα εκεί μαζευόταν γιατί έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, απλά τώρα πληρώνει κιόλας και β/η κ.Αδαμοπούλου φρόντισε να ενισχύσει εμμέσως τον επιχειρηματία αφού φέτος δεν επισκεύασε καμία από τις δωρεάν ψάθινες ομπρέλες που είναι τοποθετημένες σε όλο το μήκος της παραλίας, παρόλο που ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας το είχε αιτηθεί σαφώς . Κατά τα άλλα «ο Σύλλογος θέλει την παραλία Prive για τους κατοίκους» όπως σκόπιμα και κακόβουλα κατηγορείται από ορισμένους.
Η κα.Αδαμοπούλου αγνόησε πλήρως τις 600 υπογραφές κατοίκων και λουομένων που συγκεντρώθηκαν και ζητούσαν από τον ΟΛΡ την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης. Δεν μπήκε καν στον κόπο να μας απαντήσει κάτι. Εξίσου αγνόησε και τον οργανωμένο φορέα των κατοίκων της περιοχής , τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νηρέα, ο οποίος ενόψει του αναμενόμενου δ/σμού παραχώρησης φρόντισε εγκαίρως να τις γνωστοποιήσει τις απόψεις και τη βούληση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με την παραλία.
Ύστερα από το φιάσκο της «αναβάθμισης της παραλίας Μαρίκες» είναι καιρός ο ΟΛΡ να παραδεχθεί την αποτυχία του και να υλοποιήσει το αίτημα των κατοίκων για επαναφορά της παραλίας στη φυσική της κατάσταση, με παράλληλη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας της. Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου δε, που ως τώρα σφυρίζει αδιάφορα, θα πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει και να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων του.
Εμμανουέλα Τερζοπούλου
Ακολουθούν οι φωτογραφίες
Το αυτοκίνητο του φύλακα πάνω στην άμμο |
Σκηνικό φαβέλας - Παραλία Natura 2000 |
Και επειδή δεν φτάνει η παραλία, πετάμε τα μπάζα και στο παραθαλάσσιο δασάκι |
Ο μερακλής που στο κέφι, πέταξε το ποτήρι του μες τα μπούζια |
Παραχώρηση παραλίας - γέννηση σκουπιδότοπου |
Ομπρέλες, ψάθες και μπάζα, συνθέτουν το σκηνικό της ανάπτυξης της παραλίας |
Η κορυφαία και αντιπροσωπευτικότερη φωτογραφία της κατάστασης. Φαβέλα με χημικες τουαλέτες και ομπρέλα |
Τα σκουπίδια άρχισαν να περπατάνε προς τα πάνω |
Θορυβημένος πέρασα χθες, 11/9/2017 από το σημείο για να δω αν υπάρχει καμία αντίδραση. Κάποιοι είχαν βάλει ανθρώπους (εργαζόμενους;) να μαζέψουν το χάλι. Σκέφτηκα πως τελικά η παρέμβαση της φίλης μου είχε αποτέλεσμα. Προσωρινό αποτέλεσμα όμως, γιατί αργότερα είδα μία ανάρτηση σε ένα τοπικό μέσο η οποία προφανώς αποτύπωνε το αποτέλεσμα του καθαρισμού (για λόγους εντυπώσεων και όχι οικολογικών ανησυχιών) αλλά φοβάμαι πως η κατάσταση, πολύ σύντομα θα καταλήξει και πολύ χειρότερα απ' ότι τη βρήκε η φίλη μου εκείνη την ημέρα.
Σημειώστε πως οι φωτογραφίες με τα χάλια της παραλίας ελήφθησαν στις 9/9/2017 και η παραλία καθαρίστηκε από τους υπεύθυνους, στις 11/9/2017
Καμένη γη, όλη η Ελλάδα. Από τα βουνά μέχρι τις παραλίες της. Αυτή είναι η ανάπτυξη της καταστροφής
No comments:
Post a Comment