Friday, May 26, 2017

Είναι τρελοί (ή ύποπτοι) αυτοί οι δασολόγοι;



Η υπόθεση των οικιστικών πυκνώσεων, πέρα από την απροθυμία των δήμων έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. 

Η υπόθεση με τις οικιστικές πυκνώσεις έχει ξεσηκώσει φορείς και άτομα που βλέπουν την οφθαλμοφανή αντιπεριβαλλλοντική συμπεριφορά των "οικολόγων" υπουργών που προχώρησαν στις πιο αντιδασικές πολιτικές των τελευταίων 40 χρόνων. 

Εκείνοι που ενσωματώθηκαν στον Συνασπισμό της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων (το θυμάμαι και γελάω), αφού
  • Απεμπόλησαν πρώτα τα κινήματα (προεκλογικά με τη σύσταση του "ενιαίου" ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 
  • Απεμπόλησαν κάθε ουσιαστική σχέση με οτιδήποτε είναι τέλος πάντων, η Αριατερά και κράτησαν μόνο το logo για διαφημιστικούς σκοπούς. Κατά τη διαδικασία αυτή έριξαν και τη χαριστική βολή στην Αριστερά και στο (αόρατο πλέον) πολιρτικό της μέλλον. 
  • Τέλος ήρθε ο εξοβελισμός της οικολογίας (με τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν) με την ελαχιστοποίηση της προστασίας των δασών και την αύξηση των "οικονομικά ωφέλιμων" χρήσεων.
Ας είναι, τα δέντρα δεν ψηφίζουν (θεωρητικά αν και αυτό έχει ήδη αμφισβητηθεί από πεντηκονταετίας και πλέον). Αντίθετα οι αυθαίρετοι, οι καταπατητές, οι παρατρεχάμενοι των εξουσιών σε όλα τα επίπεδα, ψηφίζουν. Τι κι αν οι σημερινοί κυβερνώντες κάποτε έλεγαν πως αυτό θα αλλάξει; Όταν κλήθηκαν να το αλλάξουν φάνηκαν τόσο μικροί. Ήταν πιο εύκολο να μοιάσουν στους πολιτικούς τους αντιπάλους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση των εξουσιαστικών τους θώκων. Έτσι το πρόταγμα παραμένει ακέραιο. Όλα αυτά θα αλλάξουν μόνο όταν η Αριστερά αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Όλα τα παραπάνω τι σχέση μπορεί να έχουν με το ερώτημα περί της πνευματικής ισορροπίας του επιστημονικού κλάδου των δασολόγων που αναφέρω στον τίτλο; Τα παραπάνω είναι αμιγώς πολιτική. Πολιτική η οποία όμως στέκεται πολύ παραπάνω από την επιστήμη, πάνω από τη φύση, πάνω από την αληθινή ανθρώπινη ανάγκη. Έτσι λοιπόν, ο συγκεκριμένος επιστημονικό κλάδος, ο κλάδος με την ισχυρότερη συνάφεια με το θύμα των πολιτικών αυτών, το δάσος, αντιδρά. Κάποιες εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά αποτελούσαν εξαιρέσεις και παλιότερα, όταν ένιωθαν μέσα τους βαθιά την ανάγκη του να αποτινάξουν τον δασικό βραχνά που αποτελούσε τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια "προόδου". Υπάρχουν και άλλοι, κακοήθεις που ονειρεύονται "σκοτεινούς κύκλους" πίσω από την αντίδραση αυτή.

Οι δασολόγοι στην πλειονότητα τους λοιπόν αντιδρούν αλλά όπως φάινεται και από τα παρακάτω, όχι μόνοι μας.

Γράφει η Μαριάννα Τζάνε στο newmoney.gr

Αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφαση, σχετικά με τον καθορισμό των κριτηρίων προσδιορισμού της οικιστικής πύκνωσης, έχουν υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η WWF Hellas, ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης κ.α. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Μαρτίου από την πενταμελή σύνθεση του 5ου τμήματος του ΣτΕ και εκκρεμεί η απόφαση. Οι προσφεύγοντες εγείρουν θέματα συνταγματικής τάξης και υποστηρίζουν ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον κοινό νομοθέτη για την προστασία των δασών μπορούν να μεταβληθούν μόνο προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας και όχι της εξαίρεσης δασικών εκτάσεων. Και τούτο γιατί οι οικιστικές πυκνώσεις εξαιρούνται της ανάρτησης των δασικών χαρτών παρότι δεν είναι μη δασικές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες». Θέτουν επίσης σοβαρό προβληματισμό ως προς την επιδίωξη της πολεοδομικής τους αξιοποίησης αλλά και θέμα δασικού κεκτημένου.

‘Οπως αναφέρεται στην εισήγηση του ΣτΕ, η εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες «δεν συνιστά μέτρο πρόσφορο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων». Ωστόσο, η υπόθεση των δασικών χαρτών αποδεικνύεται ακόμη πιο σύνθετη. Στο ΣτΕ εκκρεμεί άλλη μια απόφαση που αφορά προγενέστερη προσφυγή. Στην πραγματικότητα οι προσφεύγοντες, ανοίγουν θέματα νομιμότητας της κτηματογράφησης της χώρας, λόγω έλλειψης δασολογίου, με το ΣτΕ να διερευνά την γενιά κτηματογραφήσεων του 2007, ζητώντας μια σειρά από διευκρινιστικές απαντήσεις από την διοίκηση. Όπως αν στις περιοχές των 107 ΟΤΑ ελήφθησαν υπ’ όψιν οι δασικοί χάρτες και για ποιες εξ αυτών, αν οι δασικοί χάρτες έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με όσα κρίθηκαν με την 32/2013 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τον ορισμό του δάσους και αν έχουν εκδοθεί για αυτές πράξεις χαρακτηρισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι επαρκείς, μολονότι η απόφαση αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα με τις οικιστικές πυκνώσεις.


No comments: