Monday, September 25, 2017

Η ανάπτυξη της καταστροφής II (UPDATE)

Η δημοσίευση στον ΔΗΜΟΤΗ της Ανατολικής Αττικής
Σχετικά με τα όσα αναφέρονταν σε προηγούμενη ανάρτηση (Η ανάπτυξη της καταστροφής), προκαλεί εντύπωση η συνέχεια που υπήρξε στο γεγονός και η οποία δόθηκε από τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΛΡ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος, αφού εξασφάλισε πως η περιοχή της παραλίας Μαρίκες είχε καθαρίσει -όχι με δική της πρωτοβουλία και φροντίδα προφανώς- από τα μπάζα και τα σκουπίδια, τα τεκμήρια της "ανάπτυξης δίχως όριο και έλεγχο" της παραλίας, έστειλε στα τοπικά μέσα μία "επιστολή" με το νέο φωτογραφικό υλικό, που τιτλοφορείται "Αποκαθιστούμε την αλήθεια". Η "αποκατάσταση" όμως, αφορούσε την αήθεια και όχι την αλήθεια. Ήταν δε, στην ουσία συνέχεια άλλου δημοσιεύματος, στο ίδιο τοπικό μέσο που τιτλοφορείτο "Οι Μαρίκες σήμερα το μεσημέρι" και που περιείχε φωτογραφίες μετά την επιχείρηση καθαρισμού. Ανωνύμου αυτό. Πιθανόν και του ίδιου του μέσου, αφού δεν το είδα και αλλού. Αλλά κρατάω τις επιφυλάξεις μου.

Οι αγχωμένοι να πείσουν για την επιμέλεια τους, ξέχασαν πως τα μπάζα τους βρίσκονταν πεταμένα στην παραλία και το παραθαλάσσιο δασάκι, ήδη από τις 9/9, όπως αποδεικνύεται από τις πρωτότυπες φωτογραφίες της κατάστασης που δημιούργησαν οι "παραχωρησιούχοι" της παραλίας σε συνεργασία με τον ΟΛΡ. Έτσι, οι φωτογραφίες που δημοσίευσαν στις 11/9 και στις 12/9, μάλλον δεν αποδείκνυαν τίποτα. Αντίθετα, διατράνωναν παντού το άγχος για να καλύψουν την εγκληματική αμέλεια όλων και αποδείκνυαν πως τα μόνα επιχειρήματα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν -δίχως ίχνος ντροπής- ήταν απλά, παχιά ψέματα.

Δημοσιεύω εδώ (εικόνα επικεφαλίδας) και την ψηφιοποιημένη σελίδα της τοπικής εφημερίδας ΔΗΜΟΤΗΣ της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχει το αρχικό κείμενο καταγγελίας του βιασμού της παραλίας Μαρίκες (η οποία βρίσκεται και υπό το καθεστώς Natura 2000) μαζί με τις φωτογραφίες της ρύπανσης που προκλήθηκε από την "αναπτυξιακή δραστηριότητα"

Δεν ξέρω αν η παραλία θα είχε καλύτερη τύχη αν περνούσε στην αρμοδιότητα άλλου φορέα (του δήμου π.χ.) γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει όλοι στη αναζήτηση του "ιερού Γκράαλ" της ανάπτυξης με κάθε μέσο, τίποτα δεν εγγυάται την προστασία της παραλίας και του χερσαίου, παράλιου ή θαλάσσιου οικοσυστήματος. Άλλωστε και ο δήμος έχει δώσει αλγεινά διαπιστευτήρια, όσον αφορά στην διαχείριση του συστήματος του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και των κλάδων του.

ΥΓ: Είναι της μόδας τελευταία η "αξιοποίηση" παραλιών δίχως μέτρο και αιδώ

ΥΓ2: Το Συμβούλιο Επικρατείας, με την  αριθμ. 3944/2015 απόφαση του Ε΄ Τμήματός του απεφάνθη – διευκρίνισε οριστικώς για τα beach bar και εν γένει για τα αναψυκτήρια στις παραλίες – αιγιαλούς, ότι αποτελούν "μη συμβατές με το χαρακτήρα και τον προορισμό του αιγιαλού, ως κοινόχρηστου φυσικού αγαθού, και ως εκ τούτου αποτελούν μη επιτρεπόμενη χρήση εκ του νόμου".

ΥΓ3: Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες προβλέψεις του νόμου, αλλά και με την αριθμ. 3944/2015 απόφαση του ΣτΕ, παρατηρούμε, ως πολίτες, να παραβιάζεται καθημερινώς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο νόμος, με την ανοχή ή και την ευθεία σύμπραξη δημοτικών αρχών ανά την Ελλάδα.

ΥΓ4: Συνηθισμένη παραβίαση της νομοθεσίας είναι η είσοδος αυτοκινήτων στην αμμουδιά, ενέργεια παράνομη, ήδη από το 1976 και τον Ν.392/1976. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν τόλμησε κανένας να το αλλάξει σε καμμία από τις επόμενες τροποποιήσεις μέχρι και το 2017

No comments: