Tuesday, June 26, 2007

και οι 44 βαθμοί είναι εδώ

Εδώ και μία εβδομάδα, τα θερμόμετρα έχουν σπάσει. Ιούνιος και η ζέστη ξεπερνά και τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου (τον Ιούλιο). Τα σενάρια μιλάνε για επιδείνωση μέσα στον άλλο μήνα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε για ύφεση τον άλλο μήνα λόγω της ¨μετακύλισης" των εποχών.

Παρατηρούσα τις γλάστρες μου με το είδος Lagerstroemia indica (σε μερικά μέρη στην Ελλάδα το παποκαλούν "Στρατηγό") το οποίο ανθίζει τον Ιούλιο και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι Ιούνιος και αυτό έχει ήδη ανθίσει (και τα δύο ώριμα φυτά) προφανώς όχι λόγω της ζέστης αλλά λόγω του φωτοπεριοδισμού, ο οποίος όπως διαπιστώνω παρατηρώντας τα φυτά του κήπου μου έχει αλλάξει επίσης (εκτός από τις κραρτούσες κλιματικές συνθήκες ανά εποχή)

Ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποδεδειγμένα γεγονότα αλλά μόνο για παρατηρούμενα συμπτώματα αλλά τέτοια συμπτώματα δια διαπιστώνουμε καθημερινά σε πράγματα και συνήθειες που λόγω της μέχρι σήμερα κανονικότητας τους δεν τα είχαμε παρατηρήσει. Φανταστείτε τώρα τις συνέπειες σε πιο έντονα φαινόμενα, όπως αυτά που σχετίχονται με τον κύκλο του νερού στη βιόσφαιρα και τις ατμοσφαιρικές δυνάμεις που σχετίζονται άμεσα από το ηλιακό φως και την περιοδικότητα του. Δεν τολμώ ούτε να υποθέσω.

Ας αρκεστούμε στο να θέσουμε εαυτούς σε μία αυξημένη επιφυλακή, όσον αφορά τον κίνδυνο για πιο άμεσα επαπειλούμενες καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές ων οποίων οι δείκτες κινδύνου βρίσκονται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Στους δείκτες κινδύνου εγώ προσθέτω και τις αυξημένες τιμές της οικοπεδικής γης, δέλεαρ για τους ασυνείδητους, που στην αυξημένη θερμοκρασία και τη δραστικά μειωμένη υγρασία, έχουν βρει δύο πολύ δυνατούς συμμάχους.

No comments: