Sunday, December 9, 2018

Μετά τις πυρκαγιές τι; - Μέρος ΙΙ

Κορμοσειρές στο ανατολικό Πεντελικό (πηγή www.rpn.gr

Διαβάζοντας τα τοπικά νέα από τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο http://wwww.rpn.gr , μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με ημερομηνία 8/12/2018 αναρωτιόταν αν «αυτά τα "ρετάλια" στα κορμοδέματα θα μας προφυλάξουν απο τις πλημμύρες;».

Πράγματι η πρώτη εντύπωση από τις φωτογραφίες που συνόδευαν την ανάρτηση, ήταν πως μάλλον το ερώτημα ήταν ρητορικό και η εύλογη απάντηση του είναι ΟΧΙ. Αυτό εκ πρώτης όψεως βέβαια .


Το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής, είχαμε συζητήσει το τι θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία και πρακτική, καθώς και σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η επιστήμη της Δασολογίας και ειδικά του κομματιού εκείνου, που ασχολείται με την προστασία των ορεινών όγκων από τη διάβρωση μετά από πυρκαγιές και τα αντίστοιχα δασοτεχνικά έργα. 

Σε άλλον ενημερωτικό ιστότοπο με εδρα τη Ραφήνα, το http://www.kirkinews.gr  αλλά και στο προσωπικό μου ιστολόγιο Καμένη Γη, είχα δημοσιεύσει μία αδρομερή περιγραφή των όσων είθισται να ακολουθούν μετά τις δασικές πυρκαγιές, προκειμένου να προστατευτεί το έδαφος και να μην απομακρυνθεί με την επιφανειακή διάβρωση, παίρνοντας μαζί του και όλο το πολλαπλασιαστικό υλικό που περιέχει εντός του.

Πραγματικά, η εντύπωση που επικρατούσε σε όλο τον πληθυσμό, ήταν πως το θέμα είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη. Κάτι παρατράγουδα που ακολούθησαν με την μαζική επίθεση των κατοίκων στα πεύκα, ζωντανά και νεκρά και η υλοτομία τον πάντων με ταυτόχρονη διάθεση τους ως καυσόξυλα, δεν είναι αντικείμενο της παρούσας ανάρτησης.

Παρά λοιπόν τα παρατράγουδα, δασεργάτες είχαν κληθεί και εργάζονταν. Μπορεί με καθυστέρηση, αλλά εργάζονταν. Το ερώτημα, που η απάντηση του καλείται και να προσδιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις, είναι το εάν οι κορμοσειρές (κορμοδέματα κατά τη διαδεδομένη τηλεοπτική ορολογία) κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν κατόπιν μελέτης. Εκεί είναι που η σημερινή εικόνα δείχνει να μη συμφωνεί.

Ενδεικτικές ποστάσεις κορμοσειρών (πηγή Ινστιτούτο
Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας
 Δασικών Προϊόντων. Δρ Γ. Μπαλούτσος

Πιο συγκεκριμένα, σε γενικές γραμμές και με την παραδοχή της συνέχειας του εδαφικού υλικού σε όλη την καμένη έκταση, για κλίσεις  περί το 15%, κορμούς διαμέτρου 15- 20 εκατοστών, η απόσταση κορμοσειράς από κορμοσειρά θα έπρεπε να είναι περί τα 4 μέτρα. Καλό θα ήταν να γίνει μία διερεύνηση, μία επμέτρηση των εργασιών, τόσο όσον αφορά την ποσότητα των κορμοσειρών, τον όγκο του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε, τον όγκο που απομακρύνθηκε, αλλά κυρίως να διαπιστωθεί το ποιοτικό χαρακτηριστικό της επάρκειας των κατασκευών. Δεν είναι ώρες να το αφήνουμε στην τύχη και μετά οι γνωστοί ανευθυνοϋπεύθυνοι να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα, προκειμένου να πέσουν οι ευθύνες οπουδήποτε πλην στους ώμους των ιδίων.

Ότι και να έχει γίνει, ανεξάρτητα αν κατασκευάστηκαν σωστά ή έχουν ελαττώματα (που βέβαια αν είναι έτσι πρέπει άμεσα να αποκτασταθούν, όλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά θα είναι τελικά άχρηστα αν δεν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ του ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ.

Δίχως δασωμένες πλαγιές, οι υπώρειες θα ζουν πάντα υπό τον φόβο της πλημμύρας. Οι κυβερνώντες αποφάσισαν να εγκαταστήσουν στα δάση "οικιστικές πυκνώσεις". Η Περιφέρεια τσιμεντώνει τα ρέματα, στενεύοντας τα και αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας. Οι δήμοι τρέχουν να κάνουν χατήρια σε αυθαιρετούχους και καταπατητές δημόσιας δασικής γης. Όλα δείχνουν πως η πλημμύρα είναι θέμα χρόνου και τίποτα δεν θα τη σταματήσει, με την πορεία που έχει πάρει ο τόπος. Καμία αναδάσωση, καμία αποκατάσταση του πληγωμένου βουνού.

Δεν θα γελάμε όταν έρθει η πλημμύρα, αλλά και τότε πάλι, οι ένοχοι θα κραυγάζουν την αθωότητα τους για να πείσουν. Ποιους; Τους πρόθυμους με το αζημίωτο βεβαια και η πορεία προς τον περιβαλλοντικό όλεθρο θα συνεχίζεται..

No comments: