Saturday, June 30, 2007

Πήλιο. Το βουνό των (καρεκλο)κενταύρων


Συκή, Νεοχώρι, Πρόπαν και Λαμπινού

Καιγόταν, ολόκληρη τη νύχτα μια μεγάλη περιοχή του Νότιου Πηλίου, μεταξύ Νεοχωρίου και Συκής, η οποία περιελάμβανε εκατοντάδες στρεμμάτων πανέμορφου δάσους, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή της Πρόπαν, μαίνονταν επίσης।

Παράλληλα ένα τρίτο μέτωπο ξεκίνησε από τη Λαμπινού και καίγοντας τα πάντα κατευθύνονταν προς την Αργαλαστή।
Αντιγράφω από τον "Νεό Τύπο" της Θεσσαλίας: "Χρειάστηκε η άφιξη από την Αθήνα του υφυπουργού Εσωτερικών, Θανάση Νάκου, με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδεία του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Αμυνας, για να κινητοποιηθεί η Νομαρχία και να έρθουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, που αποσπάστηκαν από μέτωπα πυρκαγιών σε άλλα σημεία της χώρας. Στο μεταξύ, δυστυχώς, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και η πυρκαγιά είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις."

Αυτή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα από την -ανεπαρκή- κεντρική διοίκηση πρέπει να προέρχονται. Ξέρετε γιατί; Η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία των τοπικών ιθυνόντων είναι παροιμιώδης. Είναι δεδομένη η ανεπάρκεια της κεντρικής διοίκησης και πολλές οι προσδοκίες από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο νομαρχιών, δήμων κλπ. Όμως αυτοί αποδεικνύονται καρικατούρες της ίδιας της κυβέρνησης, του ίδιου του κράτους.

Εδώ βέβαι θα πρέπει να προχωρήσω και να (αντι)γράψω παρακάτω πως "Στην Πυροσβεστική Βόλου σήμανε συναγερμός. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Εφτά πυροσβεστικά οχήματα με 15 πυροσβέστες μετέβαιναν επί τόπου. ’μεση ήταν και η κινητοποίηση από τον Αλμυρό και την Β' ΒΙΠΕ με τη συνδρομή ενός οχήματος και δύο πυροσβεστών. Στο έργο ρίχτηκαν και τρία άτομα από το Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. Από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Αργαλαστής είχαν ήδη διατεθεί 13 πυροσβέστες, μόνιμοι και εποχικοί, ενώ η Νομαρχία Μαγνησίας συνέδραμε με τέσσερα μηχανήματα, ενώ αργά το βράδυ ανέμενε μία διμοιρία από την ΤΑΞΥΠ, με σκοπό να προωθηθεί στη Συκή. Στη μάχη συμπαρατάσσονταν δύο πεζοπόρα τμήματα από το Βόλο και τη ΒΙΠΕ αποτελούμενα από 16 άτομα. Ταυτόχρονα επίγειες δυνάμεις κατέφθαναν στη Μαγνησία κι από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Συγκεκριμένα βοήθεια παρείχαν τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Καλαμπάκα με εφτά συνολικά οχήματα."

Παρατηρώ πως οι άλλες νομαρχίες "συνδράμουν" στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Μαγνησίας. Αν (ο μη γένοιτο) οι πυρκαγιές συνέβαιναν εντός των δικών τους ορίων, ενδεχομένως εκείνες που συνδράμουν να ήταν σε θέση ανεπάρκειας και να συνέδραμε η νομαρχία Μαγνησίας. Θέλω να καταλήξω στο ότι, η κάθε νομαρχία ενώ θα όφειλε να έχει στελεχώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις επαρκώς και με αποφασιστικότητα, δυστυχώς δεν είναι σε θέση. Αντίθετα, όταν της ζητηθεί να συνδράμει, άνετα το κάνει πολύ απλά γιατί δε φέρει η ίδια την ευθύνη για τη μάχη με τη φωτιά. Απλά συμμετέχει!

Τα αποτελέσματα των πιο πάνω; Απώλεια του εθνικού φυσικού πλούτου, επιβάρυνση της υγείας των πολιτών, διαταραχή της ισορροπίας της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν ξέρει κανείς με ποιον έχει να κάνει. Με τους ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ (ως άμεσους αυτουργούς) με το ΚΡΑΤΟΣ ως συνεργό και ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ, ή με την τοπική αυτοδιοίκηση ως ΣΥΝΕΡΓΟ με την αδιαφορία της.

Η ανοχή είναι συνενοχή και σε αυτές τις περιπτώσεις ο κολασμός της δεν θα πρέπει να διαφέρει από εκείνον των φυσικών αυτουργών.

Αλλά.......λόγια


1 comment:

Anonymous said...

Η Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δεν ανήκουν στις Νομαρχίες. Ανήκουν στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η προχειρότητα του κρατικού οικοδομήματος είναι δεδομένη και οφείλεται στην αναξιοκρατία, την έλλειψη οράματος και κινήτρων, τους χαμηλούς μισθούς, την έλλειψη κοινωνικής παιδείας, τις πελατειακές σχέσεις, τον συντηρητισμό, την ανωριμότητα των πολιτών, την άνευ όρων μονιμότητα των κρατικών λειτουργών, και γενικότερα στην εδραιωμένη αντίληψη του προσωπικού βολέματος και του ατομισμού που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Συνεργοί και υπεύθυνοι είμαστε όλοι που συντηρούμε την αθλιότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών έχει ως αίτιο την εγληματική ανθρώπινη αμέλεια-βλακεία. Καθημερινά και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών πολυάριθμοι ηλίθιοι βάζουν φωτιά για να κάψουν ξερά χόρτα στα χωράφια τους χωρίς να εποπτεύουν τη φωτιά και χωρίς να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα. Το μοιραίο αποτέλεσμα είναι η φωτιά να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και να εξαπλώνεται στα παρακείμενα δάση με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Στη συνέχεια βέβαια οι εν λόγω κακοήθεις ηλίθιοι έχουν το θράσσος να ασκούν κριτική στους πυροσβέστες οι οποίοι είναι οι μόνοι ίσως κρατικοί υπάλληλοι που μοχθούν και δίνουν το 100% όταν τους χρειαζόμαστε. Επίσης η δασική πυρκαγιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο ευρείας κλίμακας που είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολλές φορές αδύνατο να ελεγχθεί. Στις ΗΠΑ όπου οι πυροσβέστες έχουν και πολύ προσωπικό και άρτιο εξοπλισμό και εκπαίδευση και τεράστιους προϋπολογισμούς, υπάρχουν πολλές πυρκαγιές που κάνουν ακόμη και μήνες για να σβήσουν (από μόνες τους), διότι απλά ο ανθρώπινος κατασταλτικός μηχανισμός δεν επαρκεί για να πολεμήσει ένα τρομακτικής έντασης φυσικό φαινόμενο.