Saturday, July 21, 2007

Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας

«Είναι ένα θέμα συζητήσιμο, αλλά δεν θα λείψει η Γενική Γραμματεία, δεν θα
λείψει το Πυροσβεστικό Σώμα, δεν θα λείψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα λείψουν οι εθελοντές και ο στρατός από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», δήλωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β Πολύδωρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αν Σκυλλάκου στη Βουλή ।

Ποιος μπορεί να πει μετά πως υπάρχει πολιτική βούληση για αναδιάρθρωση της δασοπροστασίας; Ποιος μπορεί να μιλήσει για "επανίδρυση"; Κανείς.

Ο ενιαίος φορέας, δεν είναι κατ'ανάγκη αποκλειστικά δασοπυροσβεστικός ή δασοφύλακας. Όχι। Στην Έλλαδα εδώ και πολλά χρόνια η έννοια της καλλιέργειας του δάσους έχει εκλείψει. Τα δάση τα οποία καλλιεργόντουσαν (και δεν μιλάμε με την "γεωργική" έννοια του όρου, απολάμβαναν την προστασία των καλλιεργητών τους। Των ασκούντων την "Δασοκομική". Αφού εξαφανίστηκαν οι άνθρωποι αυτοί το δάσος πέρασε στην τελευταία φάση του πριν την εξαφάνιση. Αυτή που ζούμε σήμερα

Σε χώρες με ανεπτυγμένη την Εφαρμιοσμένη Δασοκομική, αυτό που ονομάζουν "Δασική Υπηρεσία" δεν είναι ττίποτα άλλο από τον αντίστοιχο ενιαίο φορέα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του δάσους. Του φορέα που βάζει τον "Ανθρωπο" μέσα στο δάσος, όχι για να το κάψει αλλά να το αγαπήσει και να το προστατέψει. Εδώ με την απηρχαιωμένη Δασική μας Υπηρεσία, με τη μουσειακή αντίληψη για το δάσος, δε στάθηκε δυνατό, να προσεγγίσει ο άνθρωπος τα δάση, για να τα αγαπήσει. Και να τα αποτελέσματα।

Μιλούσαμε κάποτε για υλοτόμους, ρητινοσυλλέκτες, παραδασόβιους πληθυσμούς, που προστατευαν το δάσος γιατί ήταν αυτό που τους συντηρούσε. Σε μία σύγχρονη οικονομία, δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν αυτοί οι πληθυσμοί, γιατί πολύ απλά άλλαξε η σχέση των συντελεστών παραγωγής με τη ζήτηση.

Καλώς μέχρι εδώ, αλλά γιατί δεν μπόρεσε η Δασι΄κή Υπηρεσία, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες κατευθύνσεις της κοινωνίας ως προς το δάσος, όπως γίνεται παντού όπου ζούνε πολιτισμένοι και νοήμονες άνθρωποι; Γιατί είναι τόσο γραφειοκρατική και τόσο αποστασιοποιημένη από την κοινωνία όσο καμία άλλη υπηρεσία। Γι' αυτό και μόνο χρειάζεται ένας ενιαίος φορέας, που να μην έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τη Δασική Υπηρεσία, τη νοοτροπία της και τις αντιλήψεις της।

Νέοι άνθρωποι (γιατί οι νέοι αγαπούν το δάσος και τη φύση) με όρεξη και ιδέες απαιτούνται για τη στελέχωση του φορέα διαχείρισης δασών। Νέοι άνθρωποι εκπαιδευμένοι, που θα προτείνουν και θα υλοποιήσουν ιδέες διαχείρισης καινούργιες και προτωποριακές για την Ελλάδα αλλά σχετικά παλιές και δοκιμασμένες στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία।

Ο οικοτουρισμός για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη διαχείριση του δάσους και πιστεύω ακράδαντα πως θα ήταν αποτελεσματικότατος, στην πρόληψη ζημιών στο δάσος। Τα κονδύλια υπάρχουν (και υπήρχαν πάντοτε) ο φορέας υλοποίησης όμως έλειπε। Θα μπορούσε η T-Rex Δασική Υπηρεσία να διαχειριστεί τέτοια σχέδια; Δεν το νομίζω. Εδώ επιστρέφουν χρήματα από τις ενισχύσεις για αναδάσωση και προστασία του δάσους, θα τα κατάφερναν με τόσο "περίπλοκα" προγράμματα;

Ο ενιαίος φορέας για τα δάση είναι πια ανάγκη. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες απλά λειτουργούν επικουρικά και αποχιακά. Η διαχείριση του δάσους όμως είναι μόνιμη ΑΝΑΓΚΗ ΟΧΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. Το ΚΚΕ το διέβλεψε και μπράβο.

Τι γράφω τώρα. Αφού όπως είπα στην αρχή, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Καλύτερα να προσλαμβάνουμε πυροσβέστες για να δουλεύουν και να μας ψηφίζουν παρά να επενδύσουμε σε έναν οργανισμό που θα προλαμβάνει και θα προσφέρει στην κοινωνία του μέλλοντος τα δάση που οι μικρόνοες πολιτικοί στέρησαν από την κοινωνία του παρόντος. Ημίμετρα και αποκλειστικά για κομματική εκμετάλλευση με τη δημιουργια στρατιών από πελάτες για το κάθε κυβερνητικό κόμμα.

Τα υπόλοιπα περιττεύουν.

No comments: