Friday, July 27, 2007

Όταν μιλούν οι αριθμοί, τα σχόλια περιττεύουν

Οκτώ άνθρωποι έσβησαν στις φλόγες

Οκτώ άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, ήταν μέχρι χθες το βράδυ τα τραγικά θύματα της πύρινης λαίλαπας που χτυπάει αλύπητα τη χώρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Δύο εργατοτεχνίτες, ο 37χρονος Θεοχάρης Καραζήσης και ο 42χρονος Χρήστος Κολοκοτρώνης, εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και κάηκαν στην Αγιά της Λάρισας στις 28 Ιουνίου, σε μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Κίσαβο. Τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες, οι Στέλιος Μαρκάκης 37 χρόνων, Ηρακλής Τζανάκης 40 και Νικήτας Κορομηλάς 34, έχασαν τη ζωή τους στις 11 Ιουλίου, όταν εγκλωβίστηκαν σε φαράγγι στο χωριό Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου. Δύο χειριστές πυροσβεστικού αεροσκάφους, ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης 34 χρόνων και ο υποσμηναγός Γιάννης Χατζούδης 27 χρόνων, έχασαν τη ζωή τους στις 23 Ιουλίου, όταν το «Καναντέρ» που επέβαιναν κατέπεσε ενώ προσπαθούσε να σβήσει φωτιά στα Στύρα της Εύβοιας. Ενας 80χρονος αγρότης, στο χωριό Μαμούσια Αχαΐας, πέθανε χθες από ασφυξία, επειδή προφανώς δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το σπίτι του όταν αυτό είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες.
(από την Ελευθεροτυπία της 26ης Ιουλίου 2007)

Ένας ακόμα απολογισμός, παράθεση αριθμών είναι και οι καμένες εκτάσεις. Ήδη μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαν καεί 400.000 στρέμματα δάσους. Η εβδομάδα που διανύουμε ήταν πολύ πιο σκληρή όσον αφορά τις εκτάσεις. Κανείς δεν ξέρει πότε, πως και σε τι μέγεθος θα τελειώσει πια αυτή η κόλαση.

Όταν τον Μάιο έγραφα για τον αυξημένο κίνδυνο αυτό το καλοκαίρι δεν μπορούσα να φανταστώ για τι μεγέθη θα κουβεντιάζαμε, ένα μήνα πριν τη λήξη της περιόδου της φωτιάς. Ο αυξημένος κίνδυνος, λόγω ξηρού και θερμού χειμώνα και της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, τελικά αποτιμήθηκε στο κάψιμο του 1/8 των δασών μας. Αποτιμήθηκε σε 8 νεκρούς μέχρι στιγμής (και απεύχομαι να αυξηθεί ο αριθμός τους).

Δεν ξέρω πια τι να πω. Όλα θα αναλυθούν και θα σχολιαστούν ποικιλοτρόπως μετά τη λήξη του καλοκαιριού. Ας μη πάνε όλοι ήσυχοι για ύπνο μετά και ας μείνουν σε εγρήγορση. Ότι πληρώνουμε τώρα το πληρώνουμε για την αιώνια βλακώδη νιρβάνα που μας καταλαμβάνει μόλις ο κάθε κίνδυνος περάσει. Ας είναι φέτος αλλιώς. Τα σημεία όμως άλλα δείχνουν, από τώρα κιόλας:

Την απουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Αττικής και της ΔΕΗ από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Αθηνών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που συνήλθε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κατέκρινε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.


No comments: