Monday, October 15, 2007

Μάλιστα κύριε υπουργέ

Από τις 23 Μαΐου 2007 η Ε.Ε. έχει θεσπίσει το νέο χρηματοδοτικό μέσο μόνο για το περιβάλλον, το Life+.

Πρόκειται για την απάντηση της Ε.Ε. στο μόνιμο επιχείρημα του κ. Σουφλιά ότι με τα ποσά του Δ' ΚΠΣ πρέπει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Να υποθέσουμε πως είναι ένας από τους λόγους που δε χρειαζόμαστε ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος; (πάντα κατά τη γνώμη σας κύριε υπουργέ)

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρονική περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 2.143 δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον 50% του ποσού, που προορίζεται για επιδοτήσεις δράσης στο πλαίσιο έργων, χορηγείται σε μέτρα στήριξης της διατήρησης της φύσης και βιοποικιλότητας.

Για τις επιδοτήσεις δράσης το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ για οικοτόπους μπορεί να φθάσει μέχρι 75%.

Το Life+ αποτελείται από τρία στοιχεία:

1 Life+ Φύση και Βιοποικιλότητα με στόχο να συμβάλει στην εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας για τη φύση και τη βιοποικιλότητα: διατήρηση των άγριων πτηνών, της χλωρίδας, της πανίδας, των φυσικών οικοσυστημάτων και την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου Natura 2000 συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων και θαλάσσιων ειδών.

2 Life+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση για την εφαρμογή των στόχων του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον (για τις κλιματικές αλλαγές, το περιβάλλον και την υγεία και ποιότητα ζωής, τους φυσικούς πόρους και τα απόβλητα).

3 Life+ Πληροφόρηση και Επικοινωνία με στόχο τη διάχυση της πληροφόρησης και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σε περιβαλλοντικά θέματα συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Τι είπατε κύριε υπουργέ;
Το μικτό και -κάνω τα πάντα- Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα διαχειριστεί το Life+; Αφού έχετε αποδείξει όλοι οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ πως αν δε σας αναγκάσει η Ε.Ε. το περιβάλλον αποτελεί ΒΑΡΙΔΙ για το έργο σας (Εγνατία Οδός και καταφύγια, Κουρουπητός κ.α.)

Μάλιστα κύριε υπουργέ. Πόσο νομίζετε πως θα αντέξουμε να σας ακούμε αν και πάλι το περιβαλλον δοκιμάσει στο πετσί του την περιβαλλοντική σας ευαισθησία;

(Πηγές http://ec.europa.eu/environment/life/, iospress.gr,)

No comments: