Tuesday, April 22, 2008

Earthday (μείον η Ελλάδα)

Η μέρα της Γης. Λες και είναι μόνο μία. Το σωστότερο θα ήταν να πούμε πως είναι μία μέρα για την αναζήτηση των ευθυνών μας. Του καθένα προσωπικά. Για το τι κάνουμε για τον πλανήτη μέσω του συνόλου των ενεργειών μας ως πολίτες. Ναι, πολίτες που φιλοδοξούμε να ξανατιμήσουμε τον χαρακτηρισμό, εμείς οι κάτοικοι του πλανήτη που δείχνουμε να μη νοιαζόμαστε για τίποτα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γειτονιά μας. Η Ελλάδα (που ποτέ δεν πεθαίνει άρα ματαίως αναζητείται κάποιος να της ρίξει τη χαριστική βολή στο αιώνιο ψυχορράγημα της), απεβλήθη από το Κυότο και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

To Elladistan δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες που επιβάλλει η διεθνής συνθήκη και κινδυνεύει πλέον με πρόστιμα και διεθνή διασυρμό, καθώς το σύστημα με το οποίο καταγράφει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου χαρακτηρίζεται «ανεπαρκές». Οι επισημάνσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ είναι ελάχιστα τιμητικές για τη χώρα μας, αποκαλύπτουν δε το μέγεθος της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ απεφάνθη: «Κύριοι, μας κοροϊδεύετε! Τα στοιχεία που μας δίνετε για τις εκπομπές ρύπων στην Ελλάδα δεν μας πείθουν. Η χώρα σας -μέχρι νεωτέρας- θα μείνει εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο».
(από τον Ελεύθερο Τύπο)

Τι μπορεί να περιμένει κανείς από μία χώρα που έχει Υπουργείο Περιβάλλοντος παντρεμένο με τα Δημόσια Έργα; Που δεν δαπανά σέντσι στην προστασία του μοναδικού παράγοντα εξασφάλισης της ζωής; Που έχει αναθέσει την προστασία του Περιβάλλοντος σε κάτι αστείους τύπους που μεγάλωσαν και κόλλησαν στο motto "ο ρυπαίνων πληρώνει" (και να πλήρωνε;)

Λόγω του ότι ξεκινά τυπικά (την πρωτομαγιά) η αντιπυρική περίοδος και το φετινό καλοκαίρι προοιωνίζεται δύσκολο, λόγω του άνυδρου χειμώνα και των κλιματικών αλλαγών, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αρμόδιοι φορείς, δασαρχεία, δήμοι και νομαρχίες δεν έχουν λάβει ακόμα από την Πολιτεία τα απαιτούμενα κονδύλια. Δηλάδή τι περιμένατε και εδώ; Πάλι θα καούν τα δάση. Όπως το περιμένουμε κάθε τέτοια εποχή.

Κατα τ' έλλα στη σύσκεψη της 26ης Μαρτίου αποφάσισαν οι "αρμόδιοι" αύξηση των κονδυλίων αντιπυρικής προστασίας κατά 20%. Εξαγγελίες για εσωτερική κατανάλωση.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί τη μέρα της Γης....

No comments: