Tuesday, July 1, 2008

Δρατσικά μέτρα υπέρ του δασικού πλούτου (!!!)

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 1ης Ιουλίου




EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 01-07-08
Κυνηγούν όσα γλίτωσαν από τη φωτιά
Στο φαράγγι Γκούρα

Το «δικαίωμα» στο κυνήγι υπερασπίστηκε το δασαρχείο Βυτίνας, γνωμοδοτώντας αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηραίας Αρκαδίας να απαγορευτεί η θήρα στο φαράγγι Γκούρα. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού έχουν περιορίσει δραματικά τους βιοτόπους των θηραμάτων, τα οποία συνωστίζονται στο φαράγγι, όπως όμως και εκείνοι που τα κυνηγούν. «Μας κάνουν τον βίο αβίωτο» υποστηρίζουν οι τοπικοί άρχοντες, απευθύνοντας έκκληση να «απελευθερωθεί» η περιοχή από τους ενοχλητικούς επισκέπτες της ώστε, επιτέλους, να αξιοποιηθεί για εναλλακτικό τουρισμό και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.


και


EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 01-07-08
Μετά τις φωτιές η επέλαση των κυνηγών...
«Υπερτοπικά» συμφέροντα απειλούν την πανίδα

Της Λινας Γιανναρου

Τι σημαίνει άραγε «τοπική αυτοδιοίκηση», εάν όχι η δυνατότητα μιας περιοχής να επιλέγει η ίδια πώς θα αναπτυχθεί, να έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει οχλούσες δραστηριότητες, να επενδύει σε άλλες, ηπιότερες, να διαφοροποιείται εντέλει από την «πεπατημένη», έστω και με ρίσκο; Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα ούτε ακόμα και ένας πυρόπληκτος δήμος δεν μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια του, ιδίως όταν προσκρούει σε «υπερτοπικά» συμφέροντα. Για τον Δήμο Ηραίας, του νομού Αρκαδίας, αυτά ονομάζονται «κυνηγοί». Εύλογο ήταν το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου προς το δασαρχείο Βυτίνας: να απαγορευθεί το κυνήγι στο φαράγγι Γκούρας, καθώς μετά τις περσινές πυρκαγιές και τη συρρίκνωση των «άκαυτων» βιοτόπων, εκεί έχει βρει καταφύγιο τεράστιος αριθμός θηραμάτων. Πίσω από την πρόταση, ήταν εμφανής η διάθεση της τοπικής αρχής να αξιοποιηθεί το φαράγγι για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού - τα περιθώρια άλλωστε στενεύουν για τους ορεινούς δήμους της Πελοποννήσου, η προσέλκυση τουριστών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Επειτα από προσπάθειες χρόνων, επίσης, έχει δημιουργηθεί από τον δήμο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο στο μέλλον να φθάνουν εκεί παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, να παρατηρούν και να μαθαίνουν για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οποία έκπληξις, λοιπόν, όταν στις 19 Ιουνίου έφθασε η απάντηση του δασαρχείου και ήταν... αρνητική. Το αιτιολογικό; Συνοψίζεται στο ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση της θήρας σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην έχουν πού να ασκήσουν το χόμπι τους! Οπως αναφέρεται, μάλιστα, για τη λήψη της απόφασης ζητήθηκαν οι απόψεις «αρμόδιων Κυνηγετικών Οργανώσεων».

Τι κι αν, όπως λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Αθ. Μπόρας, «εξαιτίας του περιορισμού των περιοχών προς άσκηση του κυνηγιού, έρχονται στην Γκούρα κυνηγοί απ’ όλη την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεμυτίσει, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βγουν να βοσκήσουν τα ζώα τους, πόσω μάλλον παιδιά να κάνουν βόλτα». Τι κι αν ακόμα και οι ίδιοι οι κυνηγοί του Δήμου Ηραίας, όπως ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του κυνηγιού. «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να “κλείσει” το φαράγγι», σημειώνει στην «Κ». «Οι περιοχές για κυνήγι είναι υπεραρκετές. Είναι αδιανόητο ένα παιδί να μην μπορεί να πάει στο δάσος επειδή είμαι εγώ εκεί». Φαίνεται όμως ότι οι φωτιές δεν είναι οι μόνες που «καίνε» τις ελπίδες μιας περιοχής να ορθοποδήσει.



Τελικά τι είναι φυσικός πλούτος, τι είναι δάσος κατά την εθνική ονοματοδοσία;

Η οργανική σχέση χλωρίδας - πανίδας και ανθρώπου πάντα θα υπακούει στα δίαφορα συμφέροντα του τελευταίου. Ακόμα και αν είναι τα hobbies του.

3 comments:

Anonymous said...

Οι καταστροφικές - για δάση, μονοκαλλιέργειες, επάρκεια νερού - ξηρασίες θα συνεχιστούν για δεκαετίες... Το πετρέλαιο τελειώνει... Οι βαφτισμένες "εναλλακτικές" πανάκριβες πηγές ενέργειας (βι-αι-οκαύσιμα, τοξικά πάνελ, πανάκριβες ανεμογεννήτριες, "ακίνδυνα" ραδιενεργά κλπ), με τις οποίες κερδοσκοπούν και μας αποπροσανατολίζουν, γίνονται όλο πιο ακριβές, αφού κι αυτές στηρίζονται στο πετρέλαιο...
Κατάρρευση όπως οι μοιρολάτρες Πομπηιανοί και οι Μάγια
ή Αποκέντρωση-Αναδασώσεις-Αυτάρκεια επειγόντως;

http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk
http://aftarkia.wordpress.com
http://www.youtube.com/watch?v=RQX9WgL7jQc

Anonymous said...

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΕΣ, αλλά ελάχιστοι μιλάνε για τα αναγκαία αποθέματα δασικών και λοιπών σπόρων...
ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!


“There has been the usual blame game tossed about in some news stories and letters to the editor about the fires in California being caused by “global warming”. The main reason is a shift in the regional climate due to changes in the Pacific Ocean. Specifically the large La Nina we saw this year, and the shift in Pacific Decadal Oscillation, which last shifted from Cool to warm phase in 1977.
This year it shifted back to the cool phase, which also means less precipitation for California. So it is not surprising to see a change in California’s weather patterns”.
http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/07/08/california-wildfires-not-global-warming-but-business-as-usual-for-nature.
http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=18012
http://canadafreepress.com/index.php/article/3850.

Ο γεωπόνος του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας Παναγιώτης Κάτσαρης επεσήμανε πως η μέθοδος της αεροσποράς χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ ήδη από το 1948 για να ξαναβλαστήσουν καμένα εδάφη. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην Κύπρο ήδη ξεκίνησαν αεροσπορές στο όρος Τρόοδος λόγω της φωτιάς που ξέσπασε εκεί τον Ιούλιο.

www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf :
Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβόλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.

Direct seeding – Απευθείας σπορές έλεγε το 2003 η Διεθνής Ένωση για τη διατήρηση της φύσης (IUCN). Περασμένα-ξεχασμένα;

In many cases, the rate of natural succession is limited by the slow dispersal of seed across degraded landscapes. An obvious way to accelerate such successions is to deliberately reintroduce the seed.
Various forms of direct sowing have been used: in some cases the seed has been broadcast or sown by hand; in others it has been sown from aircraft. Usually the seed must be sown on bare soil so that it can establish quickly in weed-free conditions. It can be carried out after sites have been burned.
The advantage of direct seeding is its low cost.
Reference: Mergen et al. (1981); Allen (1997)
σελ. 36η στο αρχικό έγγραφο, 47η στο pdf, συνέκδοση το 2003 των WWF και International Union for Conservation of Nature and Natural Resources - IUCN
http://www.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/FR-IS-005.pdf

ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση
και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.
Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη.
http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf.

ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

Απλά και όχι διανοουμενίστικα:
Με τόση ξηρασία, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ δε νοιάζεται επί δεκαετίες να μαζεύουμε όλο το χρόνο ντόπιους δασικούς σπόρους, αλλά αρκετοί το πολεμούν για επικερδείς αποχαρακτηρισμούς και κονδύλια; Γιατί άραγε οι ψευτοοικολόγοι δεν αντιδρούν που τα λαμόγια των μεταλλαγμένων παρεμποδίζουν το ξαναπρασινίσμα των ερήμων; Γι΄ αυτό κολλάνε στο "δράσε τοπικά" κι άσε τους λιμούς να θερίζουν;
Ποια είναι τα εθνικά αποθέματα ακόμα και σε σπόρους εδώδιμων, όταν οι τρισάθλιοι G8 παρέκαμψαν προχθές πρόταση ενός εξ αυτών για αποθήκευση δημητριακών ενόψει λιμών;
Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκές διαφωνίες, αλλά για την επί 6.000 χρόνια άμυνα της ανθρωπότητας απέναντι στην καταστροφική, πολεμοκάπηλη, φοβική ιδεολογία: "μισούμε τους ανυπότακτους αυτάρκεις και τις χαρές τους".
Αυτό επιμένουν να αποσιωπούν οι ενοχλούμενοι από την κριτική, αλλά δε θα σταματήσουμε να τους ταρακουνάμε ΔΩΡΕΑΝ και για το δικό τους το καλό!
Καλές αναχλοώσεις!

ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!


Για τους φιλομαθείς που δε φοβούνται την κριτική, που όφειλαν να επιδιώκουν:
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ &
ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Αθήνα 2007
Στις γεωργικές περιοχές προτείνονται:
5. Σε περιοχές με ήπιες κλίσεις (κλίση μικρότερη του 12%) επιτρέπεται μικρή παρέμβαση για την σπορά αγρωστωδών ή ψυχανθών με ελαφρά αναμόχλευση του εδάφους (χρήση εδαφοκαλλιεργητή).

Στις δασικές περιοχές προτείνονται:
4. Εφαρμογή αναχλοάσεων όπου η αναγεννώμενη φυσική βλάστηση δεν καλύπτει το ελάχιστο όριο του 45% της επιφανείας του καμένου εδάφους [σημ.: γεγονός ορατό τις πρώτες εβδομάδες μετά τη συμφορά, αλλά όχι στους φανατικούς εχθρούς των σπορών...]
, παράλληλα με φυτεύσεις δένδρων για την δημιουργία ανθεκτικών στη φωτιά συστάδων. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να γίνουν με τη ελάχιστη δυνατή διατάραξη του επιφανειακού εδάφους [αυτό είναι σαφώς κατά των δενδροφυτεύσεων, αλλά είναι "λεπτομέρεια"...].

Μέτρα ελέγχου της διάβρωσης:
1. Συνεχής παρακολούθηση των διαβρώσεων και άμεση εφαρμογή κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.
2. Καθορισμός των γεωργικών ή δασικών περιοχών με μικρό βαθμό αναγέννησης της βλάστησης στο στο τέλος χειμώνα και άμεση δενδροφύτευση ή αναχλόαση με αγρωστώδη ή ψυχανθή.
σελ. 4-5, http://www.aua.gr/gr/pyro/files/sinopsi_total.pdf.
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, άλλο από δολιοφθορά, κι ορισμένοι κατέβηκαν στις εκλογές για να αμειφθούν;
ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ!

ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ αντιδιαβρωτικών-αναδασωτικών αεροσπορών:
Air-seeding for Afforestation and Rangeland Management
in Desert and the Loess Plateau
1958-2008
http://www.desertification.gov.cn/xinxi/book2/ctk-7.htm
Φαίνεται ότι αλλού δεν έχουν όσους εδώ ειδικούς ερημοποιητές νίδηδες...
Για να σπείρεις ευγνωμοσύνη πρέπει να τη νιώθεις.
Κι όποιοι νομίζουν ότι είναι "ανώτεροι" έκαναν και κάνουν τις μεγαλύτερες καταστροφές...

Για την υπεράσπιση της ερημοποιούμενης γης και των κατασυκοφαντημένων, συλλογικά ενοχοποιούμενων ΑΠΛΩΝ συνανθρώπων μας.

Νικος Σιμος said...

@Anonymous #1 14 July
Σίγουρα αυτάρκεια και εγκράτεια, αλλά μήπως πρωτίστως απαιτείται αναδιανομή του πλούτου και των αγαθών;

@Anonymous #2 14 July
Επάρκεια σπόρων και airseeding.
Φίλε μου η μέθοδος δοκιμάστηκε με παταγώδη αποτυχία, ακόμα κια σε πιο υγρά και δόκιμα μέρη (Β. Ελλάδα)

Για τη συλλογή και τη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων σπόρων συμφωνώ. Η υδροσπορά θα ήταν μία πολύ καλή μέθοδος επανίδρυσης φυτοκοινωνιών. Αν στραφεί ο οικολογικός ακτιβισμός σ' αυτή τη κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ.