Tuesday, May 16, 2017

Οι δασικές γένει εκτάσεις στους δασικούς χάρτες

Της στέρησαν τα δέντρα αλλά ποιος αμφιβάλλει πως είναι η πιο δασική έκταση της Αττικής;

Επειδή είναι συχνή η παρανόηση του τι ορίζεται ως δασική έκταση και πολλοί περίεργοι αναρωτιούνται δήθεν "αθώα" για το που βρήκε το δάσος ο μελετητής που χάαξε τη γραμμή στο χάρτη, κάνω μία αντιγραφή από κείμενο του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Παπαστερίου, σχετικά με το τι απεικονίζεται στους δασικούς χάρτες και το πως αυτό συμφωνεί με την κείμενη νομοθεσία.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε ειδική αναφορά στις αναδασωτέες εκτάσεις που όλοι πια γνωρίζουν πως προστατεύονται (αν και αυτό άρχισε να μοιάζει με νεκρό γράμμα μετά τα τελευταία μνημονιακά νομοθετικά τερατουργήματα) αλλά επειδή αναφέρονται στη νομοθεσία, αφήνουμε τη σχετική αναφορά του κ. Παπαστερίου όπως είναι στο αρχικό του κείμενο

Διαβάζουμε λοιπόν:

Οι δασικοί χάρτες απεικονίζουν συγκεκριμένη δασική περιοχή[10]. Από την απλή αυτή πρόταση αναδύονται δύο σημαντικότατα ζητήματα: Τι νοείται κατά νόμο ως δασική περιοχή, καθώς και τι σημαίνει απεικόνιση και πως αυτή υλοποιείται. Σημαντικό είναι να αξιολογηθεί η σχέση που διέπει τα ζητήματα αυτά με το Εθνικό Κτηματολόγιο [11].

«Δασικές εν γένει εκτάσεις» κατά το Δασικό Κτηματολογικό Δίκαιο

Ο δασικός χάρτης μπορεί να απεικονίζει μόνο «δασικές εν γένει εκτάσεις». Πρόκειται για τις εκτάσεις που καθορίζονται στο άρθρο 3, §§ 1-5, ν. 998/1979, δηλαδή συνοπτικά για:

i. τα δάση, τις δασικές εκτάσεις, [άρθρο 5, παρ. 1 και 2, ν. 998/1979][12]·

ii. «τις οποιασδήποτε φύσεως «ασκεπείς εκτάσεις (φρυγανώδεις ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, βραχώδεις εξάρσεις και γενικά ακάλυπτοι χώροι) που περικλείονται, αντιστοίχως, από δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και τις υπεράνω των δασών ή δασικών εκτάσεων ασκεπείς κορυφές ή αλπικές ζώνες των ορέων και τις άβατες κλιτύες αυτών» [άρθρο 3, παρ. 3, εδ. α΄, ν. 998/1979][13]·

iii. τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση, [άρθρο 3, παρ. 4, ν. 998/1979][14]·

iv. το περιαστικό πράσινο, [άρθρο 3, παρ. 4, ν. 998/1979][15]·

v. τις κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, [άρθρο 3, παρ. 4, ν. 998/1979][16]·

vi. ορισμένες χορτολιβαδικές εκτάσεις, [άρθρο 3, παρ. 5, υπό α΄, ν. 998/1979][17]·

vii. καθώς και τις βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις των ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών[18], [άρθρο 5, παρ. 5, υπό β΄, ν. 998/1979].

10 Υπάρχουν, όμως, και περιοχές που δεν υπάγονται στο ν. 998/1979, Αυτό δε σημαίνει καθόλου ότι δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία[19], in globo. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα να υπάγονται στο ν. 3889/2010, όπως αυτός ισχύει σήμερα, ή στις διατάξεις του Περιβαλλοντικού Δικαίου και σίγουρα στις διατάξεις του Κτηματολογικού Δικαίου.

11 Ενδεικτικά δεν υπάγονται στο ν. 998/1979, οι ανέκαθεν γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι αλυκές, οι αμμώδεις εκτάσεις της παραλιακής ζώνης που δεν καταλαμβάνονται από δασική βλάστηση, τα πεδινά ρέματα που δε φέρουν δασική βλάστηση, καθώς και οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται από οικισμούς, όλα αυτά κατά τους όρους του νόμου. Oι παραπάνω όροι είναι νομικοί τεχνικοί όροι, που πρέπει να εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη περίπτωση και υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.


x

No comments: