Tuesday, July 11, 2017

Έ-ε- ερχεται

Το πιάσατε το υπονοούμενο ή να σας τα ξαναπώ;
Ο Γιώργος Σταθάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική και στην ερώτηση αν οι οικιστικές πυκνώσεις θα είναι το επόμενο «καυτό» θέμα, απάντησε:

«Οι Οικιστικές Πυκνώσεις αποτελούν μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική πρόκληση που, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε ως Πολιτεία και κοινωνία να αντιμετωπίσουμε. Την ίδια στιγμή, οι δασικοί χάρτες δεν θα προχωρούσαν χωρίς την πρόβλεψη για τις Οικιστικές Πυκνώσεις. Πρόκειται για θέμα που σύντομα θα απαντηθεί με πολύ συγκεκριμένα χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια. Στόχος μας είναι να δώσουμε διέξοδο βασισμένη σε δύο βασικά κριτήρια: Οι οικισμοί αυτοί να είναι βιώσιμοι και στο μέλλον και ταυτόχρονα η όποια λύση να είναι συμβατή με την πολύ αυστηρή νομολογία που έχουμε για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Θα είναι η επόμενη θεσμική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, αφού ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου “Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, το οποίο άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση». 

Όπως καταλαβαίνετε:

-Το περιβάλλον, έγινε "περιβαλλοντικό ισοζύγιο"
-Η αυστηρή νομοθεσία που έχουμε για το περιβάλλον αλλά δεν τηρούμε, θα προσαρμοστεί στις διαστάσεις και τις απαιτήσεις της απαιτούμενης διεξόδου
-Χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια θα εφαρμοστούν για τις οικιστικές πυκνώσεις, σε αντίθεση με τα όσα έλεγε ο Φάμελλος πως  οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο.

Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς πίσω από, ή ανάμεσα στις γραμμές. Με ένα λιτό και περιεκτικό κείμενο, ο Γ. Σταθάκης μας ενημερώνει πως είναι θέμα ελαχίστων ετών, η πολεοδόμηση ολόκληρης πια της Αττικής (και όχι μόνο βέβαια)


No comments: