Wednesday, July 5, 2017

Business as usual


Στον τοπικό ενημερωτικό διαδικτυακό τόπο rpn, διάβασα χθες την κοινοποίηση μίας πρόσκλησης. Όχι μίας πρόσκλησης σε εκδήλωση αλλά μίας πρόσκλησης σε ΔΩΡΕΑΝ εκδήλωση. Βέβαια, για να λεξιλογήσουμε λιγάκι, όταν λαμβάνεις μία πρόσκληση για μία εκδήλωση, αν δεν είναι χοροεσπερίδα ή συνεστίαση συλλόγου, το δωρεάν είναι πλεονασμός και μάλιστα προσβλητικός για τον παραλήπτη της πρόσκλησης. Φανερώνει ένα άγχος του αποστολέα για την προσέλευση, που θεωρεί πως το δωρεάν είναι το βασικό δέλεαρ.

Οι προωθητικές ενέργειες περιλαμβάνουν το δωρεάν πλην όμως κανένας σοβαρός διαφημιστής δεν θα το χρησιμοποιούσε ως επιρρηματικό ή επιθετικό προσδιορισμό, σε μία τέτοια ενέργεια γιατί θα γνώριζε πως θα φάνταζε αρκετά προσβλητικό για τον παραλήπτη.

Ας αφήσουμε όμως το αστείο της διατύπωσης και ας πάμε στην ουσία.

Η πρόσκληση στη "δωρέαν εκδήλωση"

Το θέμα της Εκδήλωσης

Το θέμα της εκδήλωσης είναι οι Δασικοί Χάρτες, Για την ακρίβεια είναι "μία συζήτηση με τους κατοίκους και ενημέρωση για την ανάρτηση δασικών χαρτών". Αόριστα, γενικά και δοσμένο με τρόπο που χωράει πολλά άλλα υποθέματα μέσα. Το βασικό θέμα; Το αυτονόητο: Προωθητική ενέργεια των συμμετεχόντων και των δραστηριοτήτων τους. Ειδικά αφού θα χρησιμοποιηθεί και κάποιο GIS με τη βάση δεδομένων των ΚΑΕΚ προκειμένου να προβάλλονται οι ιδιοκτησίες των συμμετεχόντων, θα μπορεί να γίνει και συζήτηση για την κάθε περ΄πτωση ξεχωριστά.

Τι δεν υπάρχει στην εκδήλωση (ή μάλλον δεν θα συζητηθεί αν δε γίνει η σωστή ερώτηση)

Στη χθεσινή μου ανάρτηση εδώ, στην καμένη Γη, έγραφα για την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τς οικιστικές πυκνώσεις. Με λίγα λόγια, όλη η επιχείρηση "πυκνώσεις" πρόκειται να περάσει από τον έλεγχο του ΣτΕ, άρα λογικά ότι και αν γίνεται σήμερα, βασισμένο στην εκ των προτέρων παραδοχή της νομιμότητας του νεολογισμού  και της καινοφανούς ιδέας, είναι στον αέρα.

Βέβαια, ο αναπληρωτής υπουργός Φάμελλος ξεκαθάρισε πως "Θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του ΣτΕ για τις οικιστικές πυκνώσεις..."

αλλά

"...θα ξεκινήσει νομοθετική επεξεργασία νέου πλαισίου για την επίλυση των οικιστικών πυκνώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα ετοιμάσουμε νόμο με πολεοδομικά και δασικά εργαλεία, που θα περιέχει δηλαδή και τη διαδικασία ελέγχου δόμησης αλλά και το ισοζύγιο δάσους, ώστε να δοθεί λύση για τις περιοχές των πυκνώσεων με θεσμικά εργαλεία....

Αξιοθαύμαστο το να μιλάς χωρίς να λες κάτι, σχολίαζα χθες. 
Αλήθεια, ποιος ορίζει το "ισοζύγιο δάσους" για κάθε περιοχή; αναρωτιόμουν. 

Το σημαντικό όμως, που πρέπει να ξεκαθαριστεί στους ανθρώπους που θα πάνε στη "δωρεάν εκδήλωση" είναι μία λεπτομέρεια που πάνω στη βιασύνη τους να "μπουν στο σχέδιο" όπως λένε, το παραβλέπουν (ή απλά δεν το έχουν καταλάβει καλά). Το αποσαφηνίζει ο ίδιος ο Φάμελλος, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα "Δημοκρατία" και που σχολίαζα χθες εδώ:

"Δεν θα πρέπει να συγχέουν οι πολίτες την επίλυση της σχέσης δάσους και κατοικίας με τη νομιμοποίηση επεκτάσεων και εντάξεων στο πολεοδομικό σχέδιο. Δεν είναι το ίδιο. Οι περιοχές πυκνώσεων δεν θα μπουν στο σχέδιο, απλά θα αποκτήσουν νομιμότητα ως προς τη δασική νομοθεσία. Συνδυάζοντας τις νέες διατάξεις για τη δόμηση με αυτές για το δάσος, θα υπάρξει μια διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος των περιοχών οικιστικής πύκνωσης, πιθανόν με Προεδρικά Διατάγματα, αλλά ας μη συγχέουμε αυτή την επίλυση, που θα αφορά τις καταστάσεις χρήσεων και περιβάλλοντος, με τις επεκτάσεις οικισμών."

Αναρωτιέμαι αν οι διοργανωτές της εκδήλωσης θα τους μιλήσουν ξεκάθαρα και θα το ξεκαθαρίσουν το παραπάνω, ή θα τους γεμίσουν με την αδικαιολόγητη αισιοδοξία που θα προέρχεται από το γεγονός πως θα εμπιστευτούν τις τύχες τους στους διοργανωτές μίας δωρεάν εκδήλωσης.

Οι καιροί είναι πονηροί. Ειδικά όταν το επίσημο Κράτος βυσσοδομεί απέναντι σε καταστατικούς νόμους, που αποτελούν την καρδιά ενός ευνομούμενου (η Ελλάδα έχει πάψει να είναι τέτοιο) κράτους, αλλά και απέναντι στους πολίτες τους ίδιους.

Διαβάστε και τη χθεσινή σχετική ανάρτηση

No comments: