Monday, November 20, 2017

Έμποροι του φόβου ΙΙ - Ο τρόμος απέναντι στους κλόουν


Όπως έγραφα σε παλαιότερη ανάρτηση μου στην Καμένη Γη, το κυριότερο μέσο και όπλο κατά της ανθρώπινης ζωής και λογικής, που χρησιμοποιούν οι αφανιστές της φύσης, οι ψευτοειδήμονες με τα τσιμεντωμένα μυαλά, που ονειρεύονται τσιμεντωμένα ρέματα, είναι ο φόβος. Εκμεταλλεύονται τα καταστροφικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων που ονειρεύονται και σχεδιάζουν για να επιτείνουν τον φόβο απέναντι στις αντίθετες προτάσεις που θέλουν τον άνθρωπο σε πλήρη σύμπνοια με τη φύση. 

Το παράδοξο που εκτοξεύουν είναι προφανές πια. Κάποτε κοροϊδευαν τον κόσμο και τον έπειθαν πως το τσιμεντωμένο ρέμα θα τους γλιτώσει. Τα τελευταία τραγικά φαινόμενα τους ξεβράκωσαν. (βλ. συνέντευξη Δ. Θεοδοσόπουλου στον Real fm καιτον Β. Κουφόπουλο)

Ξεβρακώθηκαν μεν αλλά υπάρχουν και εκείνοι που νομίζουν πως ακόμα και τώρα μπορούν να κοροϊδεύουν. Μάλιστα, μέσα στην άγνοια τους αλλά με δεδομένο τον στόχο τους, αρθρογραφούν πρόχειρα και στρατευμένα (!!) και έτσι γίνονται ακόμα πιο …..., τέλος πάντων.

Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση -συνέχεια εκείνης για το εμπόριο φόβου, ήταν ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σε τοπική ιστοσελίδα της Ραφήνας ενόψει του αυριανού δημοτικού συμβουλίου. Του δημοτικού συμβουλίου που δημοτικοί σύμβουλοι και διάφοροι άλλοι φερόμενοι ως δημοτικοί σύμβουλοι, θα δώσουν τη γνωμοδότηση τους για μία μελέτη, η οποία απειλεί να πνίξει τη Ραφήνα, τσιμεντώνοντας και ταπώνοντας το Μέγα Ρέμα και επιταχύνοντας παράλληλα την κίνηση του νερού μέσα του, ενώ μειώνεται και ο χρόνος συρροής του.

Το δημοσίευμα έχει τον ακόλουθο τίτλο

και είναι ένα προπαγανδιστικό κείμενο του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ραφήνας, του δήμου δηλαδή που έχει υψηλότατες επιδόσεις σε αντιπεριβαλλοντικές ενέργειες. Βέβαια είναι ένα προκατασκευασμένο κείμενο από τους μελετητές (πολύ πιθανόν αφού διαπνέεται από την ίδια προχειρότητα που διαπνέει τη μελέτη) που δεν θα αντέξουν να τους επιστραφεί η μελέτη ως απαράδεκτη, αν και οικονομικά τους συμφέρει να τους γυρνάνε μελέτες που επαναπροκηρύσσονται (sic)  και να τις επαναεκπονούν (sic) με copy paste των παλαιοτέρων.

Τέλος πάντων αφού ο συγγραφέας απλώσει το τρομερό κείμενο,  που διακρίνεται  βέβαια από εκφραστικό λογιοτατισμό και υποτίθεται πως παραθέτει προτάσεις, παίρνει τον μονόδρομο που έχει προκαθορίσει και λέει:

Το ρέμα σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση με πολλά μπαζώματα, καταπατήσεις, παράνομα κτίρια στην ζώνη του και συνεχείς επιχώσεις της κοίτης του από τα φερτά υλικά που παρασύρει με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ενεργού διατομής του, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία στην γέφυρα Ευβοϊκού.
Με την παρούσα ενεργό διατομή, υπολογίστηκε από τους μελετητές ότι θα έχουμε πλημμύρες στη πόλη της Ραφήνας κάθε τρία –τέσσερα χρόνια και στην βροχόπτωση 50ετιας, δηλαδή 10-12 ώρες συνεχούς βροχής στην λεκάνη απορροής, θα πλημμυρίσουν 1000 στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια στον ιστό της πόλης όπως φαίνεται στην 2η φωτογραφία με ποσότητες απορροών της τάξης των 500 μ3/δλδ (!!!)

Συνοδεύει τις παραπάνω σοφίες με το γνωστό σχέδιο που είχαμε δημοσιεύσει στους "Εμπόρους του φόβου Ι"


Το σκιάχτρο
Με λίγα λόγια λέει ο "σοφός" πως αν δεν το τσιμεντώσουμε, χαθήκαμε. Κουβέντα δεν λέει  για τις εναλλακτικές και κυρίως κουβέντα δεν αναφέρει για το ποιες είναι οι συμβατές με το περιβάλλον πρακτικές που ακολουθούνται στις πολιτισμένες χώρες. Τα όσα προτείνει ο μελετητής και ο φερόμενος ως «αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών» είναι προτάσεις απηρχαιωμένες που εφαρμόζονται σε τριτοκοσμικές χώρες και ανήκουν σε μία μελέτη και μία φιλοσοφία που παλεύει να εφαρμόσει (μήπως γιατί την έχει έτοιμη;) ο ίδιος μελετητής, εδώ και 13 χρόνια

Αφού την είχε έτοιμη, γιατί να κάτσει και να μελετήσει πρώτα απ’ όλα τη διεθνή εμπειρία και να κάνει σεβαστές τις περιβαλλοντικές παραμέτρους; ΄Πασάρει την από το 2004 μελέτη του με ένα "τσίτι από το Μοναστηράκι" για να δείχνει φρέσκια, εγκρίνεται από τους χαχόλους, πληρώνεται και ωφελείται, δίχως δαπάνη.  100% κέρδος δηλαδή. Η «μελέτη» (η βασική της φιλοσοφία) υπάρχει και εδώ, σε παρουσίαση του 2004 σε ημερίδα του ΤΕΕ (μανία με αυτό το ρέμα Ραφήνας)



Με συμμάχους τον φόβο και ένα συμβούλιο που περιλαμβάνει μία εύκολα χειραγωγούμενη πλειοψηφία (πράγμα που έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν,  το Μεγάλο Ρέμα, ο τελευταίος ίσως σημαντικός οικότοπος της ανατολικής Αττικής θα γίνει παρελθόν. Δεν πρέπει να συμβεί αν πιστεύουμε ως ζούμε σε πολιτισμένη χώρα.



Τελειώνοντας με τους εμπόρους του φόβου, ήθελα να προβάλλω και την άλλη υπόσταση του φερόμενου ως αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών. Εκείνη του stand up comedian.


Ομολογώ [ως την αγνοούσα, διαβάζοντας όμως ότι κατάλαβε και προτείνει  την ανακάλυψα. Μεταφέροω με πλάγια γράμματα όσα αναφέρει στο διαφημιστικό  της μελέτης "πόνημα" του

Επίσης να προβλεφθούν δράσεις μάστευσης και επαναχρησιμοποίησης όμβριων υδάτων από τα κτίρια ώστε αυτά να μην καταλήγουν στο ρέμα, χρήση διαπερατών υλικών επικάλυψης στην οδοποιία και στις πλακοστρώσεις κοινοχρήστων χώρων και κατασκευή φυτεμένων δωμάτων στα κτίρια… Είναι μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση και συμβατά με το περιβάλλον και ο Δήμος μας προκρίνει την εφαρμογή τους.

Συνειδητοποίησα το μεγάλο ταλέντο στην stand up comedy που έκρυβε η πόλη της Ραφήνας. Ένα ταλέντο που όμως δεν καταφέρνει να υποβαθμίσει την τραγική φύση αυτών που περιγράφει με τα ακραία κωμικά επιχειρήματα του.

Και μερικά ψέμματα του σοφού:

Με πλάγια γράμματα, πάλι το κείμενο του σοφού

1. Σημειώνω όπως φαίνεται και στην 4η φωτογραφία ότι το ρέμα Ραφήνας έως την Λ. Σπάτων είναι διευθετημένο με κοίτη σκυροδέματος διατομής 20 χ 4 μ περίπου, κατασκευασμένο ως παράλληλο αποστραγγιστικό έργο της Αττικής οδού.

Μάλλον δεν έχει πάει ποτέ του. Το ρέμα έχει σκυροδετηθεί κατά τμήματα μεν αλλά όχι στο σύνολο του. Αλλά λέγε λέγε,.......

2. Το ρέμα σήμερα είναι σε άσχημη κατάσταση με πολλά μπαζώματα, καταπατήσεις, παράνομα κτίρια στην ζώνη του και συνεχείς επιχώσεις της κοίτης του από τα φερτά υλικά που παρασύρει με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ενεργού διατομής του, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία στην γέφυρα Ευβοϊκού

Και η διευθέτηση θα λύσει το θέμα; Ας καθαρίσουμε καταπατήσεις και παράνομες επιχωματώσεις και όλα θα έρθουν στο νόμιμο και φυσιολογικό. Η διευθέτηση απλά θα έρθει να προσθέσει και άλλες στενώσεις στις υπάρχουσες και επιπλέον θα καταστρέψει και το οικοσύστημα

3. Το ρέμα να οριοθετηθεί στην φυσική του κοίτη χωρίς έργα διευθέτησης .Η πρόταση οδηγεί σε απαλλοτριώσεις περίπου 3000 στρεμμάτων και 1000 κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστουν με απαγορευτικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Δηλαδή 15 χιλιόμετρα Χ 2 όχθες = 30 χιλιόμετρα όχθης. 30.000 μέτρα :1.000 σπίτια = 1 σπίτι κάθε 30 μέτρα. !!! Παράλογο; Δεν απαντάει, άρα λογικό!

3.000 στρέμματα; Τι στρέμματα είναι αυτά; Αγροτική γη; Να το δούμε, γιατί αν αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές, αυτές δεν απαλλοτριώνονται παρά μόνο ως γη.

4. Η επένδυση με συρματοκιβώτια η γεωπλέγματα δεν δημιουργεί νέο βιότοπο στο ρέμα. Είναι βέβαιο ότι οι οικοδομικές εργασίες διευθετησης,εκσκαφες και επενδυσεις,θα επηρεάσουν δραστικά την υπάρχουσα πανίδα και χλωρίδα και θα υπάρχει κοπή και απομάκρυνση μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων από την κοίτη, αλλά στην μελέτη προβλέπεται η φύτευση 1300 νέων μεγάλων φυλλοβόλων δέντρων ….πλατάνια, λεύκες, ιτιές, ευκάλυπτοι, στις όχθες καθώς και φύτευση των συρματοκιβωτίων και των επιχωμάτων με θάμνους και έρποντα φυτά, άρα η πανίδα θα επανέλθει σε κάποιο βαθμό και σε βάθος χρόνου.

Ακριβώς αυτό που όλοι ξέρουν, πως οι ρεματοφονιάδες έχουν τόση σχέση με την έννοια οικοσύστημα όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Με τα δεντράκια από το διπλανό φυτώριο θα αποκαταστήσουν οικοσύστημα ετών. Οι άνθρωποι είναι απολύτως επικίνδυνοι.

5. Να προβλεφθούν έργα ορεινής υδρονομείας (ΣτΣ sic) που περιορίζουν τις ροές άλλα και την μεταφορά φερτών από την λεκάνη στην εκβολή. Στην πρόσφατη πλημμύρα στην Μάνδρα η καταστροφή προσήλθε (sic) εκτός από τα νερά που κατέκλυσαν τα πεδινά και από την λάσπη που μεταφέρθηκε.

Εδώ ο φερόμενος ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών συμφωνεί μαζί μας αφού αυτό λέμε. Πως τα έργα ορεινής υδρονομίας μειώνουν τη στερεοπαροχή και αυξάνουν τον χρόνο συρροής του νερού. Δηλαδή αποτρέπουν τις πλημμύρες στα κατάντη και τα ανάντη. Ευχαριστούμε σοφέ που μας δικαιώνεις. Μάλλον θα γνωμοδοτήσεις αρνητικά το βράδυ της Τρίτης 21/11

Και bonus track, μάθημα περί αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων τύπου "αντιπλημμυρικά έργα" που μικραίνουν (διευθετούν) τις κοίτες των ρεμάτων: 


Δρακουμέλ, δεν μας τα λες καλά

No comments: