Thursday, July 24, 2014

Το άχρονο μίας αναμενόμενης απάντησης και μίας πιο αναμενόμενης έκκλησης



Είναι κοινότοπο το να λέμε πως το περιμέναμε.

Μετά τη σχετική καταγγελία, προς τον 12ο πυροσβεστικό σταθμό, για την αδράνεια του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, απέναντι στα συσσωρευμένα προσανάμματα, μέσα στο πευκοδάσος της Διώνης αλλά και παντού, όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις στα όρια του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 2/7/2014, ανακοινώθηκε πως "από Δευτέρα -το πολύ Τρίτη" θα έπαιρναν τις πινακίδες κυκλοφορίες του φορτωτή (παντοφορτωτή τον ονομάζουν με αδόκιμο τρόπο) και θα φόρτωναν τα εύφλεκτα απορρίμματα.

Προσωπικά -και μη με πείτε προκατειλημμένο- αμφέβαλλα για την αποτελεσματικότητα των σχετικών προθέσεων του δήμου αφού, ακόμα και να κυκλοφορούσε ο φορτωτής, δεν θα είχε που να τα φορτώσει αφού δεν υπήρχε ούτε φορτηγό (που θα μπορούσε εδώ και καιρό να είχε μεταφέρει τον άνευ πινακίδων φορτωτή) ή ακόμα, μπορεί και να μην είχε ...πετρέλαιο για να κινηθεί.

Παρατηρούσαμε την αναποτελεσματικότητα που ως συνήθως οφείλεται στην πληθώρα "αγαθών προθέσεων" αλλά σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα, ενεργειών προς την πραγματοποίηση τους.

Τελικά, η μόνη ενέργεια στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιπυρική προστασία, την πρόληψη του ορατού πλέον, κινδύνου ανάφλεξης, ήταν η [ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ] επιστολή του δήμου, προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και την περιφέρεια, με την οποία ζητάει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αίσθηση που αφήνει η αποστολή της επιστολής, μεσούντος Ιουλίου (και πια είμαστε στο τέρμα του) είναι η γνωστή παλιά, αίσθηση της απόπειρας κάλυψης των νώτων (για να μην το πούμε επί το λαϊκότερον) της απερχόμενης δημοτικής αρχής, σε περίπτωση (εξαιρετικά πιθανή) ανάφλεξης των απορριμμάτων και ανάπτυξης μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή. Με την επιστολή αυτή, την εξαιρετικά επείγουσα, μπορεί ο κάθε αμελής, δημοτικός ιθύνων, να ισχυριστεί πως "ζήτησε συνδρομή που δεν έλαβε και φτάσαμε στην καταστροφή από την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού κλπ" και μετά να πάει να κοιμηθεί ήσυχος. Σαν να απευθύνεται σε άτομα μειωμένης αντίληψης. Όπως πιάνει κάθε χρόνο, γιατί να μην πιάσει και φέτος, το ίδιο παραμυθάκι;

Ένα κονδύλι που εγκρίθηκε από την περιφέρεια προς την εξυπηρέτηση της αντιπυρικής οργάνωσης των δήμων, κατά την παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο της 2ας Ιουλίου, θα προοριζόταν για την πρόσληψη εποχικών (λέγε με διμηνίτη) που θα στελέχωναν την πυροφύλαξη του δήμου, όπως αυτή ορίζεται και περιορίζεται στην ...παρατήρηση εκ του μακρόθεν. Ουδείς λόγος για πρόληψη και προστασία. Ουδείς λόγος για αγορά ενός και μόνο, μεταχειρισμένου φορτηγού και ενός οδηγού, που θα μετέφερε τον ...παντοφορτωτή (!!!) για να μαζέψει τα προσανάμματα αλλά και θα μετέφερε και τα ίδια τα προσανάμματα. Φτηνή, αποτελεσματική  και άμεση λύση. Αλλά δεν είναι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, σε μία κατεύθυνση αποτελεσματικότερης προστασίας. Αποτελεσματικότερης από την παρατήρηση του κακού. Ούτε μία σκέψη για αγορά ενός τρακτέρ με καταστροφέα για να καθαρίσει (και να θρυμματίσει τα προϊόντα καθαρισμού) τα κράσπεδα των δασικών και χορτολίβαδικών εκτάσεων, γύρω από την Ραφήνα, την Αιολίδα, το Ντράφι, τον Βουτζά, το Πικέρμι.

Κάθε προσπάθεια προστασίας είναι καλοδεχούμενη. Και οι καλές προθέσεις είναι απαραίτητες. Η έκκληση στην περιφέρεια και στην αποκεντρωμένη διοίκηση είναι και αυτή καλοδεχούμενη. Αλλά όταν δεν γίνεται έγκαιρα, τότε είναι εύλογη η αμφισβήτηση των αστόχων της.

Σίγουρα, η κατεπείγουσα επιστολή του δήμου, στην οποία αναφερόμαστε, δεν αποτελεί έκκληση για συνδρομή (ή αποτελεί έκκληση προς συνδρομή μόνο τύποις). Η καθυστερημένη και γι' αυτό "εξαιρετικά επείγουσα" επιστολή, αποτελεί πρόληψη έναντι του καταλογισμού ευθυνών σε -ο μη γένοιτο- περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς.

Με την εικόνα της εγκατάλειψης αποτυπωμένη σε φωτογραφίες και βίντεο, με μάρτυρες που έχουν αποτυπώσει την εικόνα σε συζητήσεις και δημοτικά συμβούλια, με καταγγελίες στην πυροσβεστική (της οποίας την αντίδραση δεν έχουμε πληροφορηθεί ακόμα), η απερχόμενη δημοτική αρχή -αλλά και το σύνολο του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, με συγκεκριμένες και ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι ηθικά και νομικά υπόλογοι, στην περίπτωση ακόμα μίας καταστροφικής πυρκαγιάς. Ο χαρτοπόλεμος με εξαιρετικά επείγουσες επιστολές και εκκλήσεις, δεν αποτελεί νιπτήρα αμαρτιών, ούτε κολυμβήθρα εξαγνισμού.

Ευχόμαστε να μη συμβεί το χειρότερο, παρά τις πολύ καλές προϋποθέσεις που δημιούργησε η ολιγωρία του δήμου. Ευχόμαστε επίσης, ο αντιπυρικός σχεδιασμός του 2015, να αρχίσει, επιτέλους και για μία φορά, από σήμερα, από το 2014 και να μην γράφει, η νέα δημοτικη αρχή, ήδη άλλη μία εξαιρετικά επείγουσα επιστολή - έκκληση προς την περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2015


No comments: