Monday, August 4, 2014

Τίποτα όρθιο.




Όταν η ΝΔ κατάγγειλε τον 3208/03 ως δασοκτόνο δεν φανταζόμασταν πως στην ουσία επεδίωκε, τον ολοκληρωτικό αφανισμό του δάσους. Δεν αρκούσε η ζημιά που έκανε ένας νόμος που σήμερα,  μπροστά στο τερατούργημα που η ίδια η ΝΔ μαζί με τους καταγγελόμενους του 2003, ετοίμασε.

Ενδεικτικά μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής και να θαυμάσετε την αναξιοπιστία και  την αναξιοπρέπεια, όσων καλούνται να ψηφίσουν ονομαστικά (σιγά τα ονόματα) το άρθρο 36.


Έλεγε το 2003 (για τον 3208/03 η ΝΔ δια στόματος Τζαμτζή


ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταγγείλω από το Βήμα της Βουλής, τις αυταρχικές, καθεστωτικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και του Προεδρείου της επιτροπής για τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος, του νομοσχεδίου για τα δάση σε μία και μόνη συνεδρίαση. 


Έχω στα χέρια μου ένα άρθρο του κ. Βενιζέλου, εισηγητή της Πλειοψηφίας κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου λέει ότι στόχος της προτεινόμενης αναθεώρησης της παραγράφου 1 ήταν εξαρχής η ειδική θέσπιση ατομικού δικαιώματος στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, κανείς σε αυτήν την Αίθουσα να λέει ότι ο νόμος αυτός θα έπρεπε να περάσει με τη διαδικασία του άρθρου 72 του Κανονισμού της Βουλής. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος ...


αλλά και αλλού


Με τις διατάξεις του άρθρου 1 αυτού του νομοσχεδίου κατά τους ειδικούς πιθανότατα αποχαρακτηρίζονται επτά εκατομμύρια στρέμματα διάσπαρτα δάση, έντεκα εκατομμύρια στρέμματα αραιών θάμνων και δεκαπέντε κόμμα εννέα εκατομμύρια στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Οι αποχαρακτηρισμοί αφορούν ουσιαστικά παραλιακές εκτάσεις και εκτάσεις σε νησιά. Συνολικά δηλαδή θα αποχαρακτηριστούν περίπου τριάντα τρία εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. 
Γιατί όμως αλλάζετε την έννοια του δάσους; Ο νέος αυτός ορισμός της έννοιας του δάσους και των δασικών εκτάσεων είναι αυθαίρετος και αντισυνταγματικός. Στο Σύνταγμα υπάρχει και ερμηνευτική δήλωση. Αναφέρεται εκεί το εξής: «Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο αγρίων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους τα οποία μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασής τους ιδιαίτερη βιοκοινότητα, δασοβιοκοινότητα και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον δασογενές. Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά.»
Σήμερα η Κυβέρνηση αλλάζει το ποσοστό συγκόμωσης από το 15% στο 25%. Αυτό είναι αντίθετο με τις διατάξεις του Συντάγματος όπως αυτές ορίστηκαν το 2001 και έρχεται σε αντίθεση με την κοινή θέση 46/2003 την οποία υιοθέτησε πρώτη η προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος κ. Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2003. Είναι η κοινή θέση που υιοθέτησε η Κυβέρνησή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εκδοθεί κανονισμός, η οποία ορίζει ότι δάσος είναι η έκταση η οποία έχει κάλυψη κόμης δένδρων άνω του 10% και δασική έκταση σημαίνει έκταση η οποία έχει κάλυψη κόμης δένδρων 5% έως 10%. 
Θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, στα Πρακτικά την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Και φτάνουμε στο 2014, εκσυγχρονισμένοι και με μεγαλη όρεξη για "ανάπτυξη"


Δεν παραθέτω απόσπασμα από σχόλια συναδέλφων, δασολόγων ή γεωτεχνικών εν γένει. Απλά επισυνάπτω τη θέση του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)






Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες. Και επίσης, να έχετε όλοι κατά νου, πως ούτε η ονομαστική ψηφοφορία θα τους κάνει πιο ευαίσθητους. Είναι ταγμένοι στο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Θα ήθελα να πιστεύω πως αυτό γίνεται λόγω άγνοιας. Αλλά ποια άγνοια να επικαλεστεί κανείς όταν η πληροφορία (ακόμα και γι' αυτούς που δεν διαβάζουν -λέγε με Χρυσοχοϊδη- έχει ήδη παρουσιαστεί, αναλυτικά και τεκμηριωμένα από τόσους φορείς.

Και για να μη μένουν απορίες σας παραπέμπουμε στην παρέμβαση του WWF Ελλάς, όπου τα πάντα παρουσιάζονται τόσο απλά που ακόμα και ο ...Ταμήλος μπορεί να καταλάβει

No comments: