Thursday, June 29, 2017

Κουτόφραγκοι και Κουτοέλληνες


Ο τίτλος από το ένθετο της Καθημερινής
Τον κίνδυνο να χαρακτηριστούν κρατικές ενισχύσεις, που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση την οποία οι Έλληνες αγρότες μπορούν να εξαγοράσουν με χαμηλότερο αντίτιμο από αυτό που ισχύει στην αγορά τις δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως καλλιεργήσιμες και έχουν πάψει να είναι δάση.

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Agricola» της «Καθημερινής» της 25ης Ιουνίου, με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας (DG AGRI) της Κομισιόν, που απευθύνεται στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. με τίτλο «Σχέδιο δασικής νομοθεσίας».

Στο δημοσίευμα των Νίκου Φιλιππίδη και Προκόπη Χατζηνικολάου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στον «αέρα» βρίσκεται η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη δυνατότητα εξαγοράς σε προνομιακές τιμές από αγρότες καταπατημένων εκτάσεων, χαρακτηρισμένων ως δασικών, προκειμένου να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν που αποκαλύπτει το «Α».

Στην επιστολή, που απειλεί να «τινάξει» στον αέρα τη διαδικασία εξαγοράς δασικών εκτάσεων, που είχαν εκχερσωθεί, αναφέρεται ότι «βάσει των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τα μέτρα αυτά περιέχουν στοιχείο κρατικής ενίσχυσης, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει των εφαρμοστέων κανόνων των κρατικών ενισχύσεων».

Η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας  της ΕΕ

Η γενική διευθύντρια Γεωργίας της Ε.Ε. στην επιστολή της προσθέτει ότι η ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως ενίσχυση που δεν ενέχει στοιχείο κρατικής ενίσχυσης, στην περίπτωση που έχει υπαχθεί στο καθεστώς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον γεωργικό Τομέα. Κάτι που ωστόσο δεν προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, η Κομισιόν ζητάει από τις ελληνικές αρχές εντός μηνός να διαβιβάσουν στην Επιτροπή όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εξέταση των μέτρων. Επιπλέον διαφαίνεται άγνοια από πλευράς της Κομισιόν ότι όχι μόνο έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη, αλλά και έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση εφαρμογής της, καθώς συστήνει στις ελληνικές αρχές «να μη μετατρέψουν το σχετικό σχέδιο νόμου σε νόμο πριν η Επιτροπή εξετάσει τη συμβατότητα των μέτρων με την εσωτερική αγορά».

Στην περίπτωση που οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν πείσουν τις κοινοτικές αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Agricola» της «Καθημερινής», η χώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πιθανό να κληθούν να επιστρέψουν ακόμα και τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.

Πηγές:
– Περιοδικό «Agricola» της «Καθημερινής» της 25ης Ιουνίου

No comments: