Wednesday, June 28, 2017

Μηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και υπηρεσιακών παραγόντων για το «γήπεδο Μελισσανίδη»

Πηγή: εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ 

Το φύλλο της 24ης Ιουνίου

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 27-6-2017

Μηνυτήρια αναφορά κατά Σπίρτζη και υπηρεσιακών παραγόντων
για το «γήπεδο Μελισσανίδη»

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ο Γεράσιμος Λιόντος (δημοσιογράφος της εφημερίδας «Κόντρα») και ο Πέτρος Γιώτης (εκδότης-διευθυντής της ίδιας εφημερίδας) κατά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, καθώς και των διοικούντων την εταιρία «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ, για σωρεία αδικημάτων (απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε συνδυασμό με το άρθρο 1 Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία σ’ αυτή κτλ.).
   
Η μηνυτήρια αναφορά ασκείται απ’ αφορμή την απόφαση έγκρισης της υψομετρικής μελέτης των δύο αδιάνοικτων πεζοδρόμων του γηπέδου και αφορά τη δόλια νομιμοποίηση της εταιρίας «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, ως φορέα υλοποίησης του έργου.
   
Σύμφωνα με το μακρύ ιστορικό της υπόθεσης, που περιγράφεται στις έντεκα σελίδες της μηνυτήριας αναφοράς και τεκμηριώνεται με σωρεία εγγράφων, το ζήτημα της νομιμοποίησης της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ τέθηκε ήδη από τον Αύγουστο του 2014, όταν η εν λόγω εταιρία υπέβαλε αίτηση για Εγκριση Δόμησης στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το δικαίωμα ενός κερδοσκοπικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, να ανεγείρει γήπεδο σε ένα οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο αθλητικό σωματείο ΑΕΚ, κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, και επομένως αποτελεί πράγμα εκτός συναλλαγής (που απαγορεύεται να παραχωρηθεί σε οποιονδήποτε τρίτον) αμφισβητήθηκε.
   
Το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του ΥΠΕΝ, στο οποίο τέθηκε το σχετικό ερώτημα, ουδέποτε γνωμοδότησε θετικά υπέρ της νομιμοποίησης της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ.
    
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει από το 2006 σε παρεμφερή υπόθεση (απόφαση 112 Β’ Τμήματος) ότι αυτού του τύπου τα ακίνητα είναι πράγματα εκτός συναλλαγής που δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε τρίτους.
   
Στο μεταξύ, η υπόθεση αυτή εκκρεμεί και δικαστικά, μετά από αγωγή μελών του αθλητικού σωματείου ΑΕΚ κατά της παραχώρησης του οικοπέδου στην «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ. Η υπόθεση εκδικάστηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις 2.3.2017, και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
   
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, και οι υπηρεσιακοί παράγοντες Δημήτριος Τασιόπουλος (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών) και Εμμανουήλ Παπαδόπουλος (προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών Οδοποιίας και Κυκλοφοριακών Μελετών) δεν περιορίστηκαν σε έγκριση της υψομετρικής μελέτης των δύο αδιάνοικτων πεζοδρόμων του γηπέδου (που και αυτή πάσχει διοικητικά), αλλά προχώρησαν σε νομιμοποίηση της «Δικέφαλος 1924» Κατασκευαστική ΑΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου.
   
Πρόκειται για παράνομη πράξη, που προκαλεί βλάβη και στο Ελληνικό Δημόσιο και στο ερασιτεχνικό σωματείο ΑΕΚ. Εγινε δε με δόλο, γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί από εμάς, και προφορικά και εγγράφως.

Αναλυτική ενημέρωση για την αιτιολογική βάση της μηνυτήριας αναφοράς μπορείτε να δείτε σε δημοσίευμά μας στο φύλλο της «Κόντρας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 24.6.2017 (δείτε εδώ).
   
Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται επίσης κατά των υπευθύνων της ιστοσελίδας aek365.com, για συκοφαντικό, υβριστικό και απειλητικό δημοσίευμα κατά του Γεράσιμου Λιόντου.
   
Ως νομικό παραστάτη μας σ’ αυτή την υπόθεση έχουμε διορίσει τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη (Κυρίλλου Λουκάρεως 11 – 1ος όροφος, τηλ. 210 - 3834545 και 6937- 068612).
   
Περιττεύει να σημειώσουμε πως είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων για κάθε παραπέρα διευκρίνιση, παροχή αποδεικτικού υλικού κτλ.

Γεράσιμος Λιόντος (6972158305)
Πέτρος Γιώτης (6976127545)

No comments: