Tuesday, May 15, 2018

Έρχονται εκλογές. Ο αμοραλισμός ως προσόν.

"O Λούλα σπούδασε 4 χρόνια κι έγινε πρόεδρος
Εγώ είμαι ημιαναλφάβητος αλλά είμαι πιο πολύψηφισμένος.
Εσύ αρρωσταίνεις για να μελετάς. Γιατί;;; Γίνε πολιτικός!"

Tiririca - Βραζιλιάνος κλόουν και εκλεγμένος βουλευτής
Τι κοινό μπορεί να έχει μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), μία συγκαλυμμένη (για τον φόβο του γιαουρτιού) τεχνική πρόταση καταστροφής διευθέτησης ρέματος και ένα μνημόνιο καταστροφής σωτηρίας μίας χώρας;

Απάντηση¨Και τα τρία, όσο καταστροφικά και αν είναι, βρίσκουν πάντα πρόθυμους που θα τα στηρίξουν και θα τα εγκρίνουν. Και οι πρόθυμοι αυτοί εντοπίζονται μέσα στο σώμα εκείνων που έχει εκλέξει ο ίδιος ο χειμαζόμενος λαός για να τον κυβερνήσουν και να του προσφέρουν μια καλύτερη ζωή. 

Η διαπίστωση είναι κτηνωδώς κυνική, αλλά έτσι είναι και η αληθινή πολιτική (Realpolitik) στην Ελλάδα. Ο λαός είναι μόνο για να εκλέγει τους υπηρέτες των άλλων και μάλιστα των ισχυρών, σε μία παραδοξότητα που όμως χρειάζεται για να αποκτήσει το "έτσι θέλω" των δημαρχάκων, των περιφερειαρχίσκων και των υποποδίων τους, δημοκρατικό άλλοθι.

Για να γίνει κάποιος ωφελημένος ως πρόθυμος υποστηρικτής ανόσιων σχεδιασμών, πρέπει να τηρεί κάποιες ιδιοσυστασιακές προδιαγραφές. Πρέπει δηλαδή να είναι:
  • Αποστασιοποιημένος από κάθε έννοια ηθικής
  • Αδιάφορος για το κοινό καλό αλλά να πείθει τον περίγυρο για το αντίθετο
  • Ουσιαστικά αμόρφωτος. Στο τυπικό μπορεί να είναι κάτοχος πέντε πτυχίων ουσιαστικά όμως η αδιαφορία του για τα κοινά τον καθιστά ιδιώτη (με την αρχαία έννοια)
  • Στερούμενος ενσυναίσθησης, δηλαδή να μην εννοεί το πως θα νιώσει και το τι θα υποστεί ο συμπολίτης του ή το σύνολο από την απόφαση που θα λάβει και χαρακτηρίζεται από άγνοια στην οποία τν οδήγησε η αδιαφορία
  • Θρασύς. Γιατί το θράσος είναι το καλύτερο προπέτασμα που καλύπτει όλα τα προαναφερθέντα. Συν τοις άλλοις, το θράσος είναι τυπικό χαρακτηριστικό  του δοκησίσοφου μεν, επιτυχημένου αιρετού δε.
  • Ελαφρώς ή βαρέως βλάκας. Συνώνυμο του ιδιώτη βέβαια αλλά η ιδιωτεία ως μεμονωμένη ιδιότητα μπορεί να προκρίνει πολλούς σε υψηλές θέσεις εξουσίας ή έστω κρίσιμης και αποφασιστικής δυνατότητας γνωμοδότησης, δίχως να είναι απαραίτητο να εκφράζονται, να μιλάνε ή να επικοινωνούν.
Για να μην καταντήσω αφοριστικός, ήθελα να ξεκαθαρίσω πως υπάρχουν και εκείνοι οι χαρακτήρες που δεν διαθέτουν το σύνολο των παραπάνω "εκλογικών αρετών" αλλά μέρος αυτών. Πολλές φορές δεν χρειάζεται κανείς να έχει παραπάνω από τις προαναφερθείσες αρετές, από όσες αρκούν κατά περίπτωση, για να τον αναδείξουν πρόεδρο, δήμαρχο, δημοτικό σύμβουλο, περιφερειακό σύμβουλο, περιφερειάρχη, βουλευτή κλπ. Έτσι σχηματίζεται το δίπολο της εκλογικής επιτυχίας, που συνήθως έχει στην άλλη άκρη την αντιληπτική ικανότητα του εκλογικού σώματος, η οποία συνδιαμορφώνει τη δόκιμη εικόνα του υποψηφίου μαζί με τις σχετικές αρετές του. Όσο πιο μικρή αυτή η ικανότητα, τόσο λιγότερες αρετές απαιτούνται από έναν υποψήφιο, τόσο μεγαλύτερη η ένταση της φωνής και βέβαια της παρουσίας, του ίδιου του υποψηφίου.

Τέλος πάντων. Θα μπορούσε κανείς να γράφει μέρες, μήνες, χρόνια για αυτόν τον τύπο ανθρώπου αλλά εδώ το θέμα αν και πολύ συναφές είναι λίγο διαφορετικό. Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει έναν σύμβουλο, έναν βουλευτή, να εγκρίνει, να γνωμοδοτήσει θετικά στα χειρότερα και τα πιο καταστροφικά για το μέλλον του τόπου και του ιδίου, ψηφίσματα; Η απάντηση θα βασανίζει για πάντα τον τόπο που κυλάει μέχρι σήμερα το Μέγα Ρέμα και τα συμβάλλοντα ρέματα του, καθώς και τον λαό που τον κατοικεί. 

Πριν μερικά χρόνια ο υπουργός Χρυσοχοϊδης δήλωνε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο αλλά με περισσό θράσος (ποιώντας την ανάγκη "φιλοτιμία") το ψήφισε. Επιβεβαίωσε έτσι το τι χρειάζεται κάποιος για να "ανέβει ψηλά" που λέει και η παροιμιώδης φράση. Μεταξύ μας, ο υπουργός Χρυσοχοϊδης δεν είπε κάτι παράξενο. Σε όλα τα μνημονιακά κοινοβούλια, πόσοι ήταν εκείνοι που διάβασαν; Ελάχιστοι. Αλλά διάβασαν ή δεν διάβασαν, εφόσον άνηκαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, ψήφιζαν αυτό που διατείνονταν πως έφτυναν.

Το ίδιο και στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής όπου τα μέλη κάποιου πάλαι ποτέ πολιτικού σχηματισμού της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κινημάτων έφτασαν να φτύνουν όλα όσα κάποτε αποτελούσαν ιδεολογικούς πυλώνες τους και να επιλέγουν τα ακριβώς αντίθετα, όσα δηλαδή αποτελούσαν λόγο κολασμού των κάποτε ιδεολογικών τους αντιπάλων. Είναι πολλοί αυτοί που δεν επέλεξαν την έντιμη οδό της παραίτησης και γονάτισαν μπροστά στο δέλεαρ του να τους αποκαλούν αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, προέδρους κλπ.

Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που δεν καταλάβαιναν τα όσα συνέβαιναν γύρω τους είτε γιατί δεν τους ενδιέφερε είτε γιατί ....δεν διάβασαν.

Όπως και να το κάνουμε μία χώρα διοικείται από μία πολιτική ελίτ που στην πλειονότητα της απαρτίζεται από ανθρώπους με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Και αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον. Όπως και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της πλειοψηφίας η οποία μαζί και με άλλους συναδέλφους της έκρινε την τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας κατ' εντολή του αφεντικού της και δίχως να διαβάσει, να σχηματίσει άποψη και να εκφράσει κρίση, σύμφωνα με τις ικανότητες της. Τις ικανότητες της τις οποίες εκτίμησε το αφελές εκλογικό σώμα και την εξέλεξε

Σίγουρα δεν σας ξενίζει η ομολογία "Δεν Διάβασα" Την έχετε ξανακούσει. Όσο φρικαλέο και αν ακούγεται από το στόμα αιρετού, που ψηφίστηκε για να διαβάζει, να κρίνει να επιχειρηματολογεί, είναι πραγματικότητα. Τους πραγματικούς αυτούς τύπους ανθρώπου τους ξέρετε. Τους έχετε δει σε τοπικά, δημοτικά συμβούλια, σε περιφερειακά -καλή ώρα- στο κοινοβούλιο (ο υπουργός Χρυσοχοϊδης η αφελώς ομολογημένη περίπτωση). Τους ξέρετε γιατί είναι σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που δεν διαβάζει, δεν ασχολείται, δεν κρίνει παρά μόνο εξουσιοδοτεί. Εξουσιοδοτεί προφανώς αχρείους για να εξουσιάζουν ερήμην της κοινωνίας και εις βάρος αυτής συνήθως.

Ο Βραζιλιάνος κλόουν-βουλευτής Tiririca,
έντιμα ομολογεί πως "Χειρότερα δεν γίνεται"*
Εκλογές έρχονται. Τα ίδια σκηνικά θα παιχτούν και πάλι. Θυμηθείτε. Αν εμείς είμαστε σώφρονες την ώρα της ψήφου, ίσως όταν μία άμεση δημοκρατία εγκατασταθεί, πιθανόν αυτή η βορβορώδης κατάσταση να αλλάξει. 

_______________
*Εδώ οι κλόουν δεν ντύνονται ως κλόουν, σαν τον Tiririca και επιπλέον ισχυρίζονται πως "καλύτερα δεν γίνεται"

No comments: